Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El Govern exigeix la necessitat d’impulsar “polítiques públiques” amb un rerefons feminista

|

- Publicitat -

El Govern ha aprovat la declaració institucional del 8 de març amb motiu del Dia Internacional de les Dones amb el lema La transformació feminista la volem ara’. La declaració reivindica que “la transformació feminista no pot esperar més temps” i posa sobre la taula la urgència de garantir els drets de les dones. A més, recorda que “el patriarcat i el masclisme continuen ben vius a la nostra societat”. Davant “les desigualtats, discriminacions i violències estructurals que pateixen les dones”, la declaració reclama dos canvis “imprescindibles i inajornables”. D’una banda, “el paper actiu dels homes per rebutjar els comportaments masclistes” i, d’altra banda, que “la resposta institucional estigui a l’altura”.

El manifest feminista amb motiu del 8 de març posa sobre la taula el pes del patriarcat en la societat que “reprodueix estereotips, rols socials i jerarquies d’estatus que coarten la llibertat de les nenes, les adolescents i les dones”. La declaració denuncia que persisteixen les “desigualtats materials” com la “feminització de la pobresa, l’assignació a les dones del treball de cures no remunerat, condicions laborals més precàries i sous més baixos”.

Publicitat

El text afegeix que aquestes “injustícies de gènere” interaccionen amb “el classisme, la cishetero normativitat, el capacitisme, l’edatisme o la situació administrativa” i que produeixen “formes específiques i agreujades de subordinació de les dones”.

Davant aquestes “desigualtats, discriminacions i violències estructurals que pateixen les dones per sol fet de ser dones”, el Govern proposa dos canvis que considera “imprescindibles i inajornables”. En primer lloc, el “paper actiu” dels homes per “identificar i rebutjar els estereotips, les actituds i els comportaments masclistes que perpetuen la discriminació, la cosificació i de les violències envers les dones” i, a més, que els homes assumeixin la “responsabilitat que els pertoca” respecte al treball domèstic i les cures. En segon lloc, reclama polítiques públiques per “impulsar una veritable transformació feminista” que s’adreci a les “necessitats pràctiques més immediates” i que, simultàniament, “impulsi canvis estructurals per enderrocar el patriarcat”.

El manifest aprovat pel Consell Executiu també reclama que “la transformació feminista ha de suposar també una nova forma de fer política, més democràtica i participativa, d’interlocució real amb entitats i col·lectius”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut