Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

El Govern exigeix a Sánchez que permeti el dret a l’autodeterminació si vol el suport als Pactes de la Moncloa

El president de la Generalitat també reclama que els Pactes serveixin “per democratitzar l’Estat, no per blanquejar el règim del ’78”

Redacció 16/04/2020
Pla mitjà del president de la Generalitat, Quim Torra, reunit per videoconferència amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i els altres presidents autonòmics el 5 d'abril de 2020 (Horitzontal)

El president del Govern, Quim Torra, ha inclòs el dret a l’autodeterminació entre les condicions a Pedro Sánchez per donar suport als nous Pactes de la Moncloa. Torra també ha apuntat que treballarà en el projecte si aborda amb “profunditat” els problemes estructurals de l’economia espanyola, i si són les administracions i no la ciutadania qui pagui la crisi. A més, Torra també reclama que els nous Pactes serveixin per avançar cap a un model de justícia social, per democratitzar l’Estat i “no blanquejar el règim del ’78”. El president calcula que un milió de catalans ha anat a treballar per la rebaixa del confinament per part del govern espanyol, a qui ha tornat a reclamar l’informe dels experts que aconsellaria la fi del confinament total.

Sobre els Pactes de la Moncloa, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va explicar ahir que no li constava “cap contacte” de l’executiu espanyol per parlar del projecte. La consellera de la Presidència va apuntar ahir que a Palau no hi ha arribat cap invitació ni convocatòria “formal” de part del govern de Sánchez, i que tota la informació que té la Generalitat és del que arriba a través de la premsa.

De moment, JxCat es reuneix avui amb Sánchez per videoconferència per abordar els Pactes. ERC ha rebutjat sumar-se al projecte però sí que es reunirà amb el president espanyol aquest divendres. Al seu torn, la CUP ni mantindrà cap contacte amb Sánchez ni donarà suport als Pactes de la Moncloa.