Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El govern espanyol fa marxa enrere i autoritza la recerca de les restes de Josep Sunyol

|

- Publicitat -

El govern espanyol rectifica la decisió del Ministeri de Defensa de prohibir la recerca de les restes de Josep Sunyol, el president del FC Barcelona i diputat d’ERC afusellat durant la Guerra Civil espanyola. Ara, Defensa ha fet marxa enrere i ha autoritzat que un equip d’investigadors accedeixi a la Residència Militar Guadarrama, a Madrid, on se sospita que hi ha el cos de Sunyol.

Mesos enrere, un grup de treball dirigit per Joan Laporta trobava una pista sobre la possible ubicació de les restes mortals de Josep Sunyol, el president del Barça i diputat d’ERC afusellat pocs dies abans que comencés, de forma oficial, la Guerra Civil espanyola. La pista en qüestió era una fotografia de Sunyol que semblava indicar on era la tomba del dirigent barceloní. Fins ara, se sabia que havia estat afusellat pels franquistes sense judici previ a la serra de Guadarrama; la instantània, però, situaria la ubicació de les restes al que ara és la Residència Militar Guadarrama.

Publicitat

Els investigadors van sol·licitar l’autorització per accedir a la residència i el govern d’Isabel Díaz Ayuso, complint amb la llei de memòria històrica, va accedir-hi. Els responsables de la residència militar tampoc van posar cap impediment al fet que els investigadors entressin per corroborar, o no, la seva hipòtesi. No obstant això, quan la investigació semblava que continuaria endavant sense cap mena de problema, una carta del Ministeri de Defensa impedia als investigadors entrar a la residència.

La carta explicitava que, per tal d’avançar en la recerca, la sol·licitud l’havia de fer un familiar directe de Sunyol. Els investigadors, tot i argumentar que amb l’autorització del govern autonòmic era més que suficient per entrar al recinte militar, van presentar una sèrie d’al·legacions, defensant que el mateix fill de Sunyol, ja mort, havia deixat mostres d’ADN perquè, en cas de trobar les restes del seu pare, les poguessin identificar. Per altra banda, ERC, partit del qual Sunyol havia sigut diputat, també va portar el cas al Congrés dels Diputats, i va instar al govern espanyol a rectificar la decisió de Defensa. Ara, amb la prohibició revocada, els investigadors podran esbrinar la veritat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut