Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

El Govern dona suport a un represaliat per l’aniversari de l’1-O malgrat ser-ne acusació particular

Membres de JxCat, ERC, CatECP i la CUP insten el Govern a retirar-se del cas

Redacció 11/11/2020
Agents dels Mossos d'Esquadra i manifestants sense tanques de protecció davant del Parlament, l'1 d'octubre del 2018 (horitzontal).

Els grups parlamentaris de JxCat, ERC, CatECP i la CUP han donat suport a un jove de Vilafranca del Penedès Adrian Sas investigat pels aldarulls del primer aniversari de l’1-O que s’enfronta a penes d’entre 7 i 5 anys i mig de presó. Els comuns i la CUP han reclamat a la Generalitat que es retiri de l’acusació particular en el judici i han criticat que l’administració catalana “persegueixi” a la dissidència. ERC ha reclamat que Interior no apliqui les eines judicials per defensar els funcionaris “per reprimir els moviments socials” mentre que JxCat ha apostat perquè les acusacions es facin amb “més cura”. De fet, el diputat de JxCat Francesc de Dalmases s’ha mostrat confiat que el cas de Sas rebrà “bones notícies ben aviat”.

En roda de premsa al Parlament, el propi encausat Adrian Sas ha lamentat que el Govern de la Generalitat animés a sortir al carrer el primer aniversari de l’1-O i que ara el vulguin empresonar de forma “incoherent”. “Una sorpresa que el Govern de l’1-O es personi com a acusació particular”, ha conclòs.

Després que s’hagin aprovat diverses mocions en ajuntaments del Penedès amb el suport de diferents partits polítics, Sas ha explicat que amb la plataforma de suport reclamen la retirada del Govern de l’acusació particular i que només veuen possible l’absolució.

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha reclamat que la Generalitat retiri l’acusació particular del cas. “Criminalització de la dissidència, l’independentisme i els moviments socials com el de l’habitatge, el feminista o el de territori”, ha repassat Sirvent. La cupaire ha demanat una reformulació del model de seguretat. Des dels comuns, el diputat Marc Parés, ha defensat que no és “coherent” que la Generalitat actuï amb aquesta lògica. Ha lamentat la persecució de la dissidència a tot l’Estat i ha demanat també la retirada de l’acusació particular.

El diputat d’ERC José Rodríguez ha explicat que existeixen mecanismes per defensar els funcionaris de la Generalitat quan reben una agressió però que aquests no poden esdevenir una “repressió” cap a una altra persona. El republicà s’ha mostrar en contra de criminalitzar el moviment independentista i ha dit que cal ser molt “curosos” amb l’exigència en els mecanismes de protecció cap els funcionaris.

Francesc de Dalmases, de JxCat, ha dit que la preservació de drets ha de ser “coherent” per a tothom i a tot arreu i ha dit que el seu grup mantindria la coherència de donar suport a Sas tal com han fet en altres institucions.

Sas va ser detingut dos mesos després dels fets de l’1 d’octubre del 2018, acusat de desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions. El judici està previst pel 17 de novembre en una causa on hi ha personada la Generalitat, que demana una pena de 5 anys i mig de presó, mentre que la fiscalia demana 7 anys.