Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El Govern commemorarà el 91è aniversari de la proclamació de la República del president Macià

|

- Publicitat -

El Govern commemorarà dijous els 91 anys de la proclamació de la República per part de l’aleshores president de la Generalitat, Francesc Macià, el 14 d’abril de 1931.

Segons ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, l’actual president, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, encapçalaran l’acte institucional de commemoració de la República que es farà al Palau de la Generalitat i que té voluntat de mantenir-se any rere any.

Publicitat

La proclamació de la República catalana

Després de la victòria de les candidatures republicanes a les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, Francesc Macià va proclamar, el 14 d’abril, la República catalana. Un procés constituent, que reflectia l’hegemonia republicana sorgida dels comicis i que va desembocar, unes quantes hores més tard, en la proclamació de la República arreu del territori de l’Estat.

La fita del 14 d’abril de 1931 fou un moment cabdal per a Catalunya pel que fa a la consecució d’altes quotes d’autogovern i per a l’aprofundiment democràtic i la millora dels drets socials de les persones. Representava la realització de les esperances dipositades en un ideal republicà treballat àrduament en el decurs de diverses generacions.

Un esclat democràtic que és ben visible en les fotografies, publicacions i filmacions de l’època i que continua tenint una gran incidència en l’imaginari col·lectiu.

Et pot interessar  Aragonès reivindica la República proclamada per Macià "per passar de ser súbdits a ciutadans de ple dret"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut