Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El Govern carrega contra Borell per menystenir Puigdemont i buscar “ofendre milers de catalans”

|

- Publicitat -

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha criticat el paper de l’alt representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors, Josep Borrell, davant de la guerra a Ucraïna. “No està a l’altura”, ha assegurat a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu. Ho ha dit després que Borrell es referís al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, com a “un líder que no s’escapa amagat en un cotxe“, en al·lusió als rumors que afirmen que el president de la Generalitat Carles Puigdemont va sortir de l’Estat espanyol la tardor de 2017 amagat dins d’un vehicle.

“Hi ha una guerra oberta a Europa i Josep Borrell té temps de fer bromes internes que busquen ofendre milers de catalans”, ha deplorat Plaja, que ha afegit que les paraules de l’exministre espanyol “el qualifiquen”. A més, ha confiat que la invasió d’Ucraïna no retardi més encara la pròxima reunió de la taula de diàleg entre l’executiu espanyol i la Generalitat: “En cap cas ha de ser un condicionant. No hi té res a veure”.

Publicitat

El president Carles Puigdemont s’ha tornat a referir a l’alt representant de la UE pel seu discurs i l’ha contraposat al de la presidenta de la Comissió Europea: “La meva impressió és que el que ara cal és més Ursula von der Leyen i menys Josep Borrell”.

Les accions europees a Ucraïna 

Et pot interessar  'Junts+ Puigdemont per Catalunya', el nom de la candidatura del president a l'exili pel 12-M

Patrícia Plaja ha rebutjat valorar la decisió de la UE de facilitar armament a Ucraïna per fer front a la invasió russa i s’ha limitat a demanar “unitat d’acció” i a donar suport “a totes les accions”, també les sancions contra Rússia i el seu president, Vladímir Putin.

“La prioritat sempre ha de ser l’ajut humanitari perquè res val més que una vida humana”, ha valorat. Per això, ha instat “totes les potències” a fer “el que sigui al seu abast per aturar la guerra i les seves tràgiques i nefastes conseqüències”.

És per això que ha ofert el Govern per “en el marc de les competències pròpies ajudar en tot el que sigui possible” i ha recordat que la Generalitat està atenent 73 ciutadans ucraïnesos en equipaments de la xarxa d’albergs de Catalunya. També s’ha referit a la situació dels catalans que hi ha a Ucraïna i ha assegurat que l’executiu català hi manté “contacte permanent” i que el vehicle que se’ls havia ofert per arribar a la frontera amb Polònia “no s’ha utilitzat perquè no ho havien demanat o no hi havien pogut accedir”.

De fet, el Consell Executiu d’aquest dimarts ha analitzat la feina duta a terme pel comitè tècnic creat per seguir la situació a l’est d’Europa. Segons ha informat el Govern, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha xifrat en 19 els catalans que es troben a Ucraïna i han demanat que se’ls faciliti la tornada a Catalunya. A més, s’està treballant per vehicular ajuda a l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i a altres organismes multilaterals.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut