Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Govern blinda l’acord amb els comuns i confia a tancar pactes amb Junts i el PSC “ben aviat”

|

- Publicitat -

El Govern es mostra ferm i assegura que l’acord amb els comuns no es modificarà, perquè està “tancat i barrat”. Així ho han expressat les conselleres Laura Vilagrà i Natàlia Mas, durant la roda de premsa a Palau, poc després que el president, Pere Aragonès, i la líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, signessin el pacte pels pressupostos del 2023. Vilagrà, que ha qualificat l’entesa com un “acord de país”, ha afegit que confia arribar a un altre pacte amb PSC i Junts “ben aviat”, perquè, segons ella, no hi ha cap raó “tècnica ni de temps” per no aprovar els comptes. Al seu torn, la titular d’Economia ha subratllat que l’acord amb els comuns respon als reptes socials i econòmics, i permetrà generar un “escut econòmic i social” per pal·liar els efectes de la crisi.

El pla de xoc social de 555 MEUR i l’impost a l’alça als pisos buits ha permès l’entesa amb els comuns i, segons fonts del Govern, aquest manté que és possible ampliar el pacte amb Junts i el PSC sense modificar el primer acord, que està “tancat i barrat”, segons les conselleres i la líder dels comuns.

Publicitat

Amb tot, aquest primer acord, que el Govern ha signat amb el grup amb qui més ha reiterat haver avançat en les negociacions, suposa un pas endavant i fa que els membres de l’executiu es mostrin optimistes respecte a la resta de pactes i l’aprovació dels comptes. “Estem en condicions de començar la tramitació dels pressupostos abans d’acabar l’any”, ha afirmat la consellera de Presidència a la roda de premsa. Des de Palau confien a tancar un acord amb PSC, Junts, o fins i tot els dos. Vilagrà, de fet, remarca que no hi ha cap “raó tècnica” ni tampoc de temps que ho eviti.

Et pot interessar  Govern i comuns es tornen a reunir quan només queden 24 hores per la votació de les esmenes a la totalitat

L’executiu destaca que les negociacions amb PSC i Junts avancen “en paral·lel”, motiu pel qual Vilagrà manté que és possible arribar a un acord “ben aviat”. La consellera de la Presidència s’ha mostrat “convençuda” que els partits estaran “a l’altura de les circumstàncies”, per aprovar els comptes “els pròxims dies” al Consell Executiu, i portar-los al Parlament abans del 31 de desembre.

Poc després de fer públic el pacte, el líder del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que les negociacions estan “verdes”, unes declaracions que han sorprès el Govern, ja que aquest considera que estan avançades. De fet, l’equip negociador del Govern assegura que només té pendent una carpeta sectorial per tancar amb PSC i una altra amb Junts, que rubricaran entre demà i divendres, sobre l’administració i transparència.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut