Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

El govern balear demana al Gobierno que respecti els drets lingüístics dels ciutadans

Fa especial èmfasi en les vulneracions per part de l’administració de justícia i les forces i cossos de seguretat de l’estat

Redacció
Redacció 02/07/2021
Imatge de la reunió que ha tingut lloc avui amb el secretari d'Estat. | Govern Balear

La secretària autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Agustina Vilaret, ha traslladat al Ministeri de Política Territorial i Funció Pública la necessitat de posar en marxa mesures que facin efectius els drets lingüístics dels ciutadans de les comunitats autònomes amb més d’una llengua oficial, com és el cas de les Illes Balears, i ha ofert l’ajuda i l’assessorament del Govern de les Illes Balears perquè l’Estat «avanci en el reconeixement efectiu de la realitat plurilingüe».

Ho ha fet durant la reunió mantinguda ahir entre el secretari d’Estat de Política Territorial, Víctor Francos, en la qual també ha participat la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior, i representants institucionals en la matèria dels governs dels territoris amb dues o més llengües oficials: Illes Balears, País Valencià, Catalunya, País Basc, Navarra i Galícia. Així mateix, també hi havia representants d’Aragó, Astúries i Castella i Lleó.

Segons ha recordat Vilaret, les Illes Balears són l’única comunitat autònoma amb llengua pròpia diferent del castellà on encara no han estat transferides les competències de Justícia i, fruit d’això, «no es garanteixen els drets lingüístics en aquesta Administració». Així mateix, ha explicat que s’està treballant amb la Delegació del Govern espanyol perquè els membres de les Forces i els Cossos de Seguretat de l’Estat “coneguin la llengua pròpia de les Illes Balears i es garanteixi una atenció correcta a la ciutadania”.

Per la seva part, el secretari d’Estat ha detallat les actuacions que el Govern espanyol vol dur a terme en matèria lingüística a fi de complir amb les obligacions contretes mitjançant la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. En aquest sentit, Francos ha expressat la voluntat del Govern espanyol d’assumir el plurilingüisme de l’Estat i fer una tasca transversal a cada ministeri posant en marxa, entre altres, iniciatives de formació i de sensibilització perquè els funcionaris estatals es puguin incorporar a l’aprenentatge de les llengües oficials diferents del castellà.