Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

El Govern avisa el PSOE que totes les seves demandes són “importants i indissociables”

L'executiu català carrega també contra la jura d’Elionor denunciant que l'acte intenta “blanquejar una monarquia deslegitimada i anacrònica”

|

- Publicitat -

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha advertit el PSOE que totes les seves demandes per investir Pedro Sánchez president del govern espanyol són “imnportants i indissociables”. Això inclou l’amnistia de “tots els represaliats polítics”, la resolució del conflicte polític, la fi del dèficit fiscal i el traspàs de Rodalies de Catalunya, tal com ha recordat aquest dimarts en roda de premsa. Plaja ha comparegut després de la reunió del Consell Executiu i ha avisat que “les negociacions no han de servir per investir un president, sinó perquè el conjunt dels catalans en surtin beneficiats”. No ha volgut valorar la possible data de la investidura de Sánchez, que fonts del PSOE situen per a la setmana que ve: “No tinc una bola de vidre”.

Que la investidura se celebrés la setmana vinent implicaria que els socialistres ja han tancat un pacte amb ERC i amb Junts, la qual cosa suposaria que “el PSOE per necessitat ha donat resposta a les reivindicacions independentistes”, ha assenyalat Plaja. La portaveu ha recordat que el Govern com a tal “no forma part de les negociacions que s’estan duent a terme”, si bé els republicans i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, han posat sobre la taula les mateixes condicions. Tot i això, no ha volgut “entrar al detall” de les negociacions ni tampoc el fet que dilluns un representant del PSOE es reunís a Bèlgica amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont: “Ha de ser cada partit qui entri a valorar quins gestos són importants”.

Publicitat

Preguntada per la possibilitat que Aragonès i Sánchez es reuneixin properament, ha assegurat que “a hores d’ara” no està prevista cap trobada. “En qualsevol cas, el Govern sempre és partidari de la negociació”, ha assenyalat Plaja, que no ha volgut aclarir si és partidari de mantenir el format de la taula de diàleg en cas que hi hagi un govern de PSOE i Sumar a l’estat espanyol. “S’haurà de veure”, ha dit, encara que la voluntat és “seguir negociant cara a cara el conflicte polític amb el govern espanyol”.

El Govern creu que la jura d’Elionor intenta “blanquejar una monarquia deslegitimada i anacrònica”

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha volgut ser contundent en valorar i rebutjar la jura de la Constitució de la princesa Elionor com a hereva de la corona espanyola, celebrada al Congrés dels Diputats aquest dimarts. “Com a Govern, no ens sentim en absolut interpel·lats”, ha dit, tot assegurant que l’acte “intenta blanquejar una monarquia que esta absolutament deslegitimada i que és una institució anacrònica”, ha sentenciat la portaveu, que ha afegit que és també “caduca i no aporta res positiu a l’Estat al que pertany”. Plaja, a més, ha remarcat que el de la Generalitat actual és “un Govern català, republicà i independentista”, deixant clar que això el distancia de la Casa Reial i de l’acte d’aquest dimarts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut