Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

El Govern assegura que la “llei perfecta d’amnistia” no existeix i espera que s’aprovi aquest dimarts al Congrés

Plaja ha reiterat que la llei és "prou robusta" i que hauria de ser "suficient" perquè s'hi puguin acollir Carles Puigdemont i Marta Rovira

|

- Publicitat -

El Govern ha assegurat que la “llei perfecta d’amnistia” no existeix, mentre hi hagi un “conflicte polític obert”. Així ho ha apuntat la portaveu, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa d’aquest dimarts a Palau, posterior al Consell Executiu. Ara bé, ha subratllat que la llei sí que permet tancar centenars de causes obertes. Plaja ha afegit que espera que l’amnistia s’aprovi aquest dimarts a la tarda al Congrés -“si no hi ha sorpreses”-, un pas que considera “necessari i imprescindible”. La portaveu també ha criticat que el PP intenti guanyar als tribunals el que no aconsegueix a les urnes, i que només busca “fer perdre temps” a les institucions, siguin espanyoles o europees, per recórrer la llei d’amnistia.

Plaja no ha volgut valorar el fet que Junts hagi advertit que votarà en contra de la llei d’amnistia si no hi ha “canvis” per cobrir els investigats per Tsunami i ‘Volhov’. Sí que ha insistit que la llei és, ara mateix, “el màxim de robusta que s’ha pogut”. I ha reiterat que, un cop s’aprovi, cal garantir-ne l’aplicació: “Hi ha qui buscarà accions capcioses. Això passarà”, ha remarcat Plaja, que ha subratllat que cal blindar el text contra tota “voluntat repressora”. De fet, en aquesta línia, ERC, Junts, la CUP i els comuns han registrat avui una proposta per crear un observatori de l’amnistia al Parlament.

Publicitat

Plaja també ha reiterat que la llei és ara “prou robusta” i que hauria de ser “suficient”, també perquè s’hi puguin acollir l’expresident Carles Puigdemont i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i perquè puguin retornar a Catalunya. Així mateix, ha advertit que l’Estat actua amb unes “regles del joc sovint tramposes i perilloses”.

Et pot interessar  ERC defensa un debat electoral amb Junts i el PSC per "confrontar idees"

Plaja ha apuntat també que, un cop aprovada l’amnistia, el Govern se centrarà en la “segona fase” del conflicte polític, en referència a la negociació per un referèndum que el resolgui. Sobre això, Plaja ha explicat que l’informe jurídic dels serveis de la Generalitat encara “no està del tot llest” i que “s’està acabant”. El president, Pere Aragonès, el va encarregar a mitjan d’octubre, ara fa més de tres mesos i mig.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut