Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

El Govern alerta Estrasburg dels “incompliments” de l’Estat per protegir el català en l’àmbit educatiu i judicial

Un comitè d'experts del Consell d'Europa es reuneix amb l'executiu i entitats per publicar un informe al juny

|

- Publicitat -

El Govern ha alertat un grup d’experts del Consell d’Europa dels “incompliments” de l’Estat per protegir el català en l’àmbit educatiu i judicial. Després d’una reunió aquest dilluns entre l’executiu, entitats per la llengua i el Comitè d’Experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRom), el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha ressaltat en una atenció als mitjans la seva preocupació per les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el castellà a les escoles. “Les institucions i la societat catalana estiren en la direcció de normalitzar la llengua catalana i, tot sovint, el que troben són topades i entrebancs amb les autoritats espanyoles”, s’ha queixat.

També en declaracions a la premsa Gerard René de Groot, un dels experts del comitè, ha explicat que preveuen publicar al juny un informe de seguiment sobre els compromisos de l’estat espanyol per protegir el català. Després el govern espanyol tindrà dos mesos per replicar abans que s’aprovi la versió definitiva al setembre.

Publicitat

Segons de Groot, en la reunió d’aquest dilluns li han traslladat “moltes observacions” sobre l’ús del català en l’àmbit educatiu i judicial. “Ha estat una reunió molt interessant i en profunditat (…). Ens han cridat l’atenció sobre diversos aspectes, que potser influencien les nostres conclusions finals”, ha afirmat.

Diverses associacions, com Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural, han participat en la trobada per denunciar que “l’estat vulnera sistemàticament” la Carta sobre les Llengües Minoritàries.

Et pot interessar  Vilagrà, sobre les piscines: "Nosaltres no podem dir als ajuntaments quins han de ser els seus refugis climàtics"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut