Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

El Gobierno va tard: Fins ara no es podia retirar la medalla del mèrit al treball a càrrecs franquistes

L’executiu estableix les categories de medalla a “l’excel·lència”, la “igualtat” i la “salut laboral”

Agències 22/02/2022
El Consell de Ministres del govern espanyol tindrà en breu sobre la taula la tramitació dels indults als presos independentistes.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns el nou reglament de la medalla i la placa al Mèrit del Treball per adequar-lo als temps actuals i introduir-hi una “perspectiva de memòria democràtica”. D’aquesta manera, segons ha informat la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, es podran retirar medalles atorgades quan el beneficiari “abans o després de la concessió” hagués format part “de l’aparell de repressió de la dictadura franquista i hagués comès actes i conductes manifestament incompatibles amb els valors democràtics i els principis rectors de protecció dels drets humans”.

El reglament també estableix que es poden retirar les medalles concedides “quan quedi acreditat que la conducta i trajectòria de la persona o entitat condecorada sigui incompatible amb l’exemplaritat cívica i professional exigida per a l’obtenció del guardó”.

La medalla al mèrit al treball es va crear el 1926, va desaparèixer durant la Segona República i va ser restaurada durant el franquisme. La seva última regulació data de 1982. Ara es modifiquen les categories, que passen d’un model d’or, plata i bronze, a “Excel·lència”, “Igualtat” i “Salut Laboral”.

Amb la nova regulació la medalla, a més de treballadors, es podrà lliurar a “associacions, corporacions, empreses, organismes públics i entitats defensores o representatives d’interessos col·lectius en reconeixement de l’excel·lència en l’exercici de la seva funció o per la seva contribució a l’increment de la dignitat, la igualtat i la qualitat del treball”.