Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El Gobierno va tard: Fins ara no es podia retirar la medalla del mèrit al treball a càrrecs franquistes

|

- Publicitat -

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns el nou reglament de la medalla i la placa al Mèrit del Treball per adequar-lo als temps actuals i introduir-hi una “perspectiva de memòria democràtica”. D’aquesta manera, segons ha informat la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, es podran retirar medalles atorgades quan el beneficiari “abans o després de la concessió” hagués format part “de l’aparell de repressió de la dictadura franquista i hagués comès actes i conductes manifestament incompatibles amb els valors democràtics i els principis rectors de protecció dels drets humans”.

El reglament també estableix que es poden retirar les medalles concedides “quan quedi acreditat que la conducta i trajectòria de la persona o entitat condecorada sigui incompatible amb l’exemplaritat cívica i professional exigida per a l’obtenció del guardó”.

Publicitat

La medalla al mèrit al treball es va crear el 1926, va desaparèixer durant la Segona República i va ser restaurada durant el franquisme. La seva última regulació data de 1982. Ara es modifiquen les categories, que passen d’un model d’or, plata i bronze, a “Excel·lència”, “Igualtat” i “Salut Laboral”.

Amb la nova regulació la medalla, a més de treballadors, es podrà lliurar a “associacions, corporacions, empreses, organismes públics i entitats defensores o representatives d’interessos col·lectius en reconeixement de l’excel·lència en l’exercici de la seva funció o per la seva contribució a l’increment de la dignitat, la igualtat i la qualitat del treball”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut