Diumenge, 26 de juny de 2022 - Edició 1431
La República

El Gobierno torna a jugar brut amb la Llei Audiovisual

L’executiu ha vetat per sorpresa esmenes d’ERC i Junts que permetien que TV3 es pogués deduir l’IVA

Àlex Huguet 19/05/2022
Pla mitjà del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, somrient en la roda de premsa posterior a la trobada amb Pere Aragonès

El govern espanyol ha vetat aquest dijous pocs minuts abans de l’inici de la Comissió d’Economia del Congrés –que aprovarà el dictamen de la Llei Audiovisual- dues esmenes d’ERC i Junts que permetrien que TV3 es deduís íntegrament tot l’IVA que paga i ha pagat en els últims anys independentment de les subvencions que rebi per part de la Generalitat. L’executiu espanyol s’ha emparat en l’article 134.6 que diu que en qualsevol moment pot vetar esmenes per qüestions de naturalesa pressupostària. Argumenta que la mesura tindria un cost de 796 milions d’euros per a les arques públiques.

L’executiu espanyol ha enviat el veto a primera hora d’aquest matí poc abans de l’inici de la Comissió d’Economia del Congrés que aprovarà el dictamen de la Llei Audiovisual i que l’enviarà al ple de la setmana que ve.

La decisió del govern espanyol ha generat indignació de les forces independentistes, però malgrat el moviment d’última hora la Mesa de la Comissió ha acordat per tres vots a dos mantenir l’ordre del dia i debatre i votar el dictamen de la Llei.

Les dues esmenes de les formacions independentistes proposen l’addició d’una nova disposició transitòria a la llei per establir “un procediment de devolució de les quotes suportades a l’IVA per les entitats públiques que prestin serveis públics de comunicació audiovisual que estiguin pendents de devolució per estar essent comprovades per l’Administració tributària, fins i tot en via administrativa o jurisdiccional, que no hagin esdevingut fermes”.

De fons la disputa entre el Ministeri d’Hisenda i TV3 per l’IVA, després que l’Agència Tributària hagi reclamat a TV3 el pagament de centenars de milions d’euros per les quotes de l’IVA no satisfetes. L’octubre del 2021 el Tribunal de Justícia de la UE va obligar el govern espanyol a modificar el criteri que aplicava a l’hora d’exigir el compliment de les seves obligacions a l’IVA a les televisions autonòmiques.

El govern espanyol justifica el veto perquè aquestes esmenes “suposen de facto la condonació del deute tributari liquidada per l’Administració i que no és objecte de controvèrsia”, sobre la base d’unes quotes de l’IVA suportat que no considera deductibles i que han estat recorregudes per les televisions autonòmiques. Segons el govern espanyol, “el TJUE nega el dret incondicional i il·limitat a la deducció de l’IVA suportat pels prestadors del servei públic”.

L’impacte d’aquestes esmenes sobre l’erari públic, segons el govern espanyol, seria de 796,72 milions d’euros.