Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El Gobierno no té intenció de reprendre la taula de diàleg fins passat l’estiu

|

- Publicitat -

La ministra d’Hisenda i Portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero, ha demanat aquest dijous que la taula de Diàleg amb Catalunya superi la fase de “posicions extremes”, i encara que no ha precisat quan pot reunir-se, sí ha donat a entendre que a mesura que passen els dies és més “difícil” que doni temps a convocar-la al juliol, abans de les vacances d’estiu. No obstant això, ha assegurat que el Govern té “absoluta disponibilitat” per fixar la data. Montero ha realitzat aquestes declaracions durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari en el qual s’ha aprovat la fi de les mascaretes a l’exterior i la baixada de l’IVA de la llum.

En ser preguntada pels continguts que s’abordaran en la mesa de diàleg amb Catalunya, la portaveu de l’Executiu ha apuntat que el Govern central tornarà a plantejar en aquesta reunió l’Agenda del Retrobament que ja va proposar quan es va constituir aquest fòrum al febrer de 2020, en la primera i única reunió que es va celebrar, abans que esclatés la pandèmia del coronavirus. No obstant això i tot i que ha afegit que el que porti l’altra part caldrà preguntar-li-ho al Govern català, sí ha demanat que la taula superi aquesta fase de “desideratum” i de “posicions extremes, òptimes”. En la seva opinió, s’han de proposar qüestions que puguin ser “viables” i que permetin avançar en l’autogovern de Catalunya.

Publicitat

Pel que fa a la data en la qual es convocarà, Montero ha assenyalat que serà després de la reunió que mantindran dimarts que ve el preisdent del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, però ha afirmat que no podia confirmar si serà abans de l’estiu o no. No obstant això, sí ha admès que a mesura que avança el calendari “va quedat menys temps” i “és més difícil trobar els contes”, tot i que a continuació ha volgut deixar clar que el Govern té “absoluta disponibilitat” en les dates, que s’hauran de parlar amb l’Executiu català per veure quan “els pot quadrar”.

Et pot interessar  Albiach vol que una de les primeres accions del nou govern català sigui reactivar la taula de diàleg, que l'espanyol va cancel·lar

En la mateixa línia, fonts governamentals expliquen que estant ja a 24 de juny, i tenint per davant un mes de juliol amb diversos assumptes ja fixats, el més probable és que aquesta taula de diàleg es deixi ja per després de l’estiu. No obstant això, Moncloa assenyala que caldrà escoltar el plantejament que faci Aragonès sobre aquest tema a la reunió amb Sánchez del proper dimarts, i si argumenta que la conjuntura política aconsella celebrar-la al juliol i no esperar a setembre. Sobre aquesta reunió entre Sánchez i Aragonès, que serà el primer pas oficial després dels indults per reprendre el diàleg, les fonts consultades es mostren expectants per quines són les propostes del president de la Generalitat, tenint en compte del “difícil equilibri” que existeix dins del Govern per les diferències entre ERC i Junts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut