Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El Gobierno no aclareix el futur de la Fundación Francisco Franco

L’Estat aprovarà la setmana que ve la Llei de memòria que prohibirà que entitats amb diner públic enalteixin dictadors

Agències 08/09/2020
El dictador Francisco Franco
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat aquest dimarts que el Consell de Ministres de la setmana que ve donarà llum verda a la Llei de la memòria democràtica, que entre altes facilitarà les exhumacions de les víctimes del franquisme i prohibirà cap entitat que rebi diners públics enalteixi totalitarismes o figures dictatorials.

Calvo no ha aclarit si la Fundació Francisco Franco podria seguir operant si no rep diner públic. Segons Calvo, la democràcia espanyola ja està “en condicions madures de mirar el seu passat amb justícia i dignitat” com han fet “altres grans democràcies”. El nucli central de la llei, segons el govern espanyol, serà el “reconeixement” de les víctimes i la seva “dignificació”.

Calvo ha apuntat que la llei impulsarà un “banc d’ADN” amb recursos públics per fer les exhumacions, i donar-los sepultura “amb l’honor que els correspon” com a “lluitadors contra el feixisme i en favor de l’ordre constitucional i la democràcia espanyola”.

Segons la vicepresidenta, el govern espanyol ja ha abordat la reforma amb els grups parlamentaris i ha obtingut resultats “fructífers” per fer una llei que “homologui” la democràcia espanyola amb altre europees en matèria de memòria.