Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

El Gobierno de Rajoy va autoritzar la venda d’armes a l’Aràbia Saudita quan el Parlament europeu s’hi oposava

L’operació va anar a càrrec de la consultora Everis, presidida per Eduardo Serra, ministre de Defensa amb José María Aznar

Redacció 12/05/2021
L'exministre de Defensa del govern espanyol, Eduardo Serra, en una entrevista a TVE.

La consultora Everis, presidida per Eduardo Serra -exministre de Defensa de José Maria Aznar- va negociar en secret el 2017 amb el govern de l’Aràbia Saudita la venda d’armament per més de 108 milions de dòlars (88,8 milions d’euros), segons publica avui ‘eldiario.es’, fruit d’un treball d’investigació. El negoci, partit en dos contractes diferents, va ser aprovat pel Gobierno de Mariano Rajoy (company de Serra en el Consell de Ministres entre 1996 i 2000) a pesar que l’Aràbia Saudita ja estava implicada en la guerra de Iemen i en un moment en què el Parlament Europeu demanava que no se li vengués armament a aquell país davant el risc que fos utilitzat en el conflicte, tal com va acabar passant.

El mitjà digital ha tingut accés a nombrosa documentació sobre els negocis de venda d’armament espanyol al règim de Riad, incloses imatges internes, documentació de càrrega dels ports espanyols i diversos contractes signats per empreses nacionals amb Muhammad bin Naïf, l’antic hereu saudita al tron i actual ministre de l’Interior. Els contractes van comptar amb el beneplàcit del Govern de Rajoy, que va autoritzar aquestes exportacions tot i que contravenien la normativa estatal i europea d’exportació de material militar. Segons l’ONU, la guerra de Iemen s’ha cobrat ja més de 230.000 vides.