Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

El Front Polisario adverteix que la “inacció” de l’ONU provocarà una “escalada” bèl·lica

Lamenta que Nacions Unides els deixi sols davant l’agressió marroquina i adverteix que exercirà el seu dret a la legítima defensa

Redacció
Redacció 22/04/2021
Els saharauis es preparen per una intensificació del combat contra el Marroc per aconseguir la independència.

El Front Polisario ha fet públic un comunicat molt crític amb el Consell de Seguretat de les Nacions Unides que ahir va celebrar consultes a porta tancada sobre la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO). Per al Polisario era “una altra oportunitat perquè el Consell demostri el seu compromís efectiu amb la solució pacífica, justa i duradora a la descolonització del Sàhara Occidental i tradueixi aquest compromís en mesures concretes. No obstant això, el Consell de Seguretat ha optat per la inacció i no ha donat cap resultat substantiu”.

Denuncia que “atesa la gravetat de la situació actual, és lamentable que el Consell de Seguretat hagi perdut una altra oportunitat de deixar les coses clares i responsabilitzar plenament a l’estat ocupant marroquí de les greus conseqüències de la seva violació documentada de l’alto-el-foc de 1991 i de l’Acord Militar núm. 1 duta a terme el 13 de novembre de 2020, així com del seu nou acte d’agressió contra el Territori Alliberat Sahrauí. El Consell de Seguretat tampoc ha abordat l’alarmant deterioració de la situació al Sàhara Occidental ocupat on les autoritats d’ocupació marroquines persisteixen en els seus intents d’imposar per la força un fet consumat en el Territori, al mateix temps que intensifiquen les seves pràctiques repressives i de represàlia contra els civils sahrauís davant els propis ulls de la MINURSO”.

Afegeix que “el fet que el Consell de Seguretat no hagi pres mesures concretes per a fer front a les greus conseqüències de la violació per part del Marroc de l’alto-el-foc de 1991 i de la seva nova agressió contra el Territori Alliberat Sahrauí, així com les seves accions il·legals al Sàhara Occidental ocupat, no sols soscava les perspectives de rellançar el procés de pau, sinó que també deixa la porta oberta a l’escalada de la guerra en curs”.

El Front Polisario assegura que continua “compromès a cooperar amb els esforços de la Unió Africana i de les Nacions Unides amb la intenció d’aconseguir una solució pacífica, justa i duradora a la descolonització del Sàhara Occidental basada en l’exercici lliure i democràtic per part del poble sahrauí del seu dret inalienable i no negociable a l’autodeterminació i a la independència”. Subratlla que “el nomenament d’un nou Enviat Personal del Secretari General de l’ONU per al Sàhara Occidental no és una fi en si mateix. És només un mitjà per facilitar un procés de pau vigorós i amb límit de temps que condueixi a l’exercici lliure i democràtic per part del poble sahrauí del seu dret inalienable a l’autodeterminació i a la independència”. Per això adverteix que “la imparcialitat, la independència, la competència i la integritat són requisits indispensables perquè qualsevol futur Enviat Personal pugui restablir la confiança en el procés de pau i tenir èxit en la seva missió. Davant el continu acte d’agressió marroquina i la inacció de les Nacions Unides, el poble sahrauí no té més opció que exercir el seu legítim dret a la legítima defensa i continuar la seva lluita d’alliberament per a defensar la seva sobirania i per a fer realitat les seves aspiracions nacionals a la llibertat i independència”.