Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

El fiscal general demana deixar “en pau” els fiscals del ‘cas Tsunami’ i diu que les discrepàncies internes són normals

Álvaro García Ortiz nega que conegués l'esborrany previ que avalava investigar Puigdemont per terrorisme

|

- Publicitat -

El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha demanat aquest dimecres que es deixi “treballar en pau” els fiscals i en especial els relacionats amb la causa del Tsunami Democràtic. En una visita a Barcelona, García Ortiz ha dit que no hi ha un criteri definitiu establert pel ministeri públic sobre si cal investigar per terrorisme l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, i per això ha demanat deixar treballar amb tranquil·litat la tinent fiscal del Tribunal Suprem, Ángeles González Conde, per unificar criteris després de les discrepàncies internes. En tot cas, ha dit que aquestes discrepàncies són molt habituals i es resolen per les vies ja preestablertes.

García Ortiz ha dit que l’informe definitiu és un “encàrrec molt difícil de resoldre”, de molta “complexitat”, “no és senzill ni fàcil”, però s’ha mostrat confiat en la tinent fiscal, número 2 de la Fiscalia General de l’Estat i “número 1 real de la carrera fiscal”.

Publicitat

Així, ha dit que les “controvèrsies” internes són habituals a tots els nivells de les fiscalies de tot Espanya i entre els mateixos tribunals i jutjats, i que això no se surt de la normalitat, sinó que està reglat. “Demanem sovint que els polítics no es fiquin amb nosaltres, demanem empara, i hem de generar un espai de treball, de tranquil·litat, de professionalitat. Si no, estarem equivocats”, ha dit.

A més a més, ha assegurat que ell no ha intervingut en aquestes discrepàncies internes i que tot s’ha tractat per les vies reglamentàries. En aquest sentit, ha remarcat que la Fiscalia de l’Audiència Nacional està especialitzada en terrorisme i aquesta avala que no s’investigui el Tsunami per terrorisme. De fet, ha assegurat que ell no ha mentit i que no va tenir coneixement de l’esborrany inicial del fiscal Álvaro Redondo, sinó només del que li va presentar formalment i que després es va elevar per al debat de la Junta de Fiscals del Suprem. Ha assegurat que va conèixer aquest “document de treball” per la premsa i ha lamentat que s’hagi “traït la privacitat i el companyerisme” entre els diversos fiscals. “Si hem de vigilar de què parlem i amb qui parlem, tenim un problema”, ha assegurat.

“Revelar la deliberació de la junta de fiscals és una anomalia”

Preguntat sobre el fet que més de quatre anys després dels fets s’estigui encara debatent sobre la naturalesa dels delictes, ha dit que no ha de justificar la rapidesa ni les vies de la justícia.

Et pot interessar  L'Audiència Nacional s'alinea amb García-Castellón i accepta dos agents ferits com a acusació al Tsunami

També ha criticat les declaracions del fiscal conservador del Suprem Salvador Viada, que aquest dimecres ha acusat el govern espanyol d’haver practicat “ingerències” en la tasca del ministeri públic i de no respectar el criteri majoritari dels fiscals del Suprem. “Ens han fet un 155 encobert”, ha dit en una entrevista a Onda Cero. Viada ha afirmat que a la reunió d’aquest dimarts de la Junta de Fiscals que va tombar l’informe del fiscal contrari a investigar Puigdemont per terrorisme, Álvaro Redondo, aquest va defensar la seva posició durant una hora i mitja, però els seus arguments no van convèncer, perquè l’informe, ha dit, el seu criteri “no era encertat”. Per a García Ortiz, les declaracions de Viada són “sorprenents”, perquè revela la deliberació de la junta de fiscals, cosa que considera una “anomalia”. “Ens ha de fer reflexionar a tots”, ha afegit.

En canvi, no ha volgut opinar sobre les declaracions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en les que va dir que no veia terrorisme en els actes de Tsunami. Tampoc considera que sigui una “interferència” en la seva feina. Segons ell, el fiscal general no ha d’opinar sobre les declaracions dels polítics, que tenen llibertat d’expressió. En canvi, el seu paper, ha dit, és el de dirigir la fiscalia, emparar la feina dels fiscals i procurar que les seves tesis siguin avalades pels tribunals.

García Ortiz també ha explicat que encara no s’han comptabilitzat totes les causes que poden quedar afectades per la llei d’amnistia, com va demanar fa setmanes a la Fiscalia Superior de Catalunya. Ha assegurat que és un procés lent i gairebé manual i que s’acabarà de fer quan estigui aprovada la llei.

Abans de la roda de premsa, García Ortiz s’ha reunit amb el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, i després ha presidit a la Ciutat de la Justícia la Junta de Fiscals de Catalunya, amb la participació del mateix Bañeres, els quatre fiscals en cap provincials, fiscals de la Fiscalia de Barcelona i alts càrrecs de la Fiscalia General de l’Estat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut