Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

El discurs de Carlos Mazón amb motiu de la Diada del País Valencià no convenç l’oposició

Compromís opina que el discurs de Mazón reflecteix el fet que "ha entregat completament el Consell a Vox"

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, va celebrar la seva primera Diada del País Valencià com a president, després que les eleccions del passat 28-M permetessin al PP formar govern amb el suport de Vox. El discurs de Mazón, tanmateix, no ha despertat cap simpatia per part de l’oposició, que en critica la falta de missatge i de contingut i, en definitiva, que fos un parlament més enfocat al partit d’extrema dreta amb qui governa que no pas a la ciutadania valenciana.

Mazón va començar el seu discurs en valencià, però ràpidament va canviar al castellà, idioma que va mantenir durant els vint minuts que va durar el parlament. Ja d’entrada, doncs, va deixar clar que l’idioma propi del País Valencià és una llengua de segona, al davant la qual sempre hi haurà l’idioma comú, el castellà.

Publicitat

El president popular va reivindicar la “identitat pròpia dels valencians”, la qual “no és només la que alguns volen que sigui”, i va cridar a protegir i defensar aquesta identitat “des del consens, la unitat social i política”. El cap de l’executiu valencià va reclamar la defensa dels trets identitaris del País Valencià, però sense “copiar o inspirar-se en altres fulls de ruta territorials que poc o res s’assemblen a la fixada en l’esperit i la lletra del nostre Estatut”, en el que és una clara referència a Catalunya.

Em nego a pensar que la diversitat d’aquesta terra tingui propietaris. És la Comunitat Valenciana tal com és. No la que només alguns volen que sigui, no un relat interessat i deformat perquè sembli el que no és i s’imposi una caricatura que, en realitat, mai va existir” va expressar.

Mazón també va defensar l’autogovern i, de fet, va demanar ampliar-lo, però recordant tota l’estona que els valencians són també espanyols. A la vegada, també va exigir “inversions d’acord al pes de la Comunitat Valenciana a Espanya, impulsar el Corredor Mediterrani, donar resposta al problema de l’aigua i a la ceràmica de Castelló, i prioritzar l’ampliació del Port Valencià”. Finalment, va marcar-se com a objectius “la garantia d’una gestió eficient” que avali els seus arguments, “dignificar la sanitat pública i els serveis socials, fer funcionar les polítiques d’habitatge i respondre les demandes dels joves”.

El discurs, però, no va estar ben considerat des de l’oposició, tal com va deixar clar la portaveu adjunta de Compromís a Les Corts, Isaura Navarro: “Parla de llibertat tot i que presideix un govern de la censura” va reblar la portaveu, en referència als casos de censura que desenes d’ajuntaments han dut a terme contra productes culturals en català i valencià.

La formació critica que el discurs estava “buit de contingut i entregat a Vox”, segons recull el Diari La Veu, i retreu que en cap moment Mazón abordés la problemàtica de la violència masclista, la qual “pateix el poble valencià i necessita una resposta unitària”, o la del canvi climàtic.

Amb tot, Compromís creu que el discurs de Mazón no només “deixa clar que entrega el territori valencià a l’especulació”, sinó que també reflecteix el fet que “ha entregat completament el Consell a Vox”.

Critiquen el discurs de Carlos Mazón amb motiu de la Diada del País Valencià per la falta de contingut i apel·lar contínuament

Publicitat

Opinió

Minut a Minut