Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El despropòsit de la taula de diàleg: Aragonès assumeix que només Vilagrà i Torrent hi aniran

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assumit que només la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Empresa, Roger Torrent, representaran el Govern a la propera reunió de la taula de diàleg, segons assenyalen fonts de Palau a l’ACN. I és que Junts manté la seva proposta de noms, on només hi ha un membre de l’executiu -el vicepresident, Jordi Puigneró-, i tres que no ho son -Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras. Al seu torn, Aragonès insisteix que tots els representants han de formar part del Govern, tal com va passar a la reunió del setembre. La propera trobada entre Generalitat i Moncloa -encara sense data- s’espera que tingui lloc a Madrid, i Aragonès no preveu assistir-hi.

El 15 de setembre de 2021 es va “reprendre” la taula de diàleg entre els dos governs. El dia abans Junts va anunciar els seus noms per incloure a la delegació catalana de la trobada: Sànchez, Turull, Nogueras i Puigneró, l’únic representant del Govern. La proposta va indignar Aragonès, perquè hi havia tres persones que no eren membres de l’executiu, i el president de la Generalitat mantenia -i manté- que la taula de diàleg és exclusivament entre els dos governs.

Publicitat

Des d’aleshores Aragonès ha mantingut la “porta oberta” perquè Junts canviï els noms i proposi només dirigents del Govern. De la seva banda, el partit de Puigdemont no s’ha mogut i també reitera que la seva proposta és la mateixa: Puigneró, Sànchez, Turull i Nogueras. Tot i que, al setembre, l’entorn d’Aragonès confiava que Junts acabaria modificant els noms, el president ja ha assumit que a la propera reunió de la taula de diàleg tampoc hi aniran.

Et pot interessar  La CUP insta Aragonès a "seure i parlar" per "forçar l'Estat perquè no li quedi altre que reconèixer l'autodeterminació"

Així, i de nou, la delegació catalana la formaran exclusivament els dos representants d’ERC de la Generalitat: Vilagrà i Torrent. I tots dos sols, ja que el president no preveu, per ara, assistir en aquesta propera trobada, que tot apunta que tindrà lloc a Madrid.

La data continua sent una incògnita, si bé a finals de l’any passat el Govern va assegurar que arribaria “a principis” del 2022 i, més concretament, “al gener”. La pròpia Vilagrà ha assegurat que, per l’executiu, el mes de març encara es troba dins aquest marge de “principis d’any”.

Els resultats de la reunió de la taula de diàleg seran la clau perquè Aragonès miri de convèncer Junts de tornar-hi a seure. Però això ja serà de cara a la tercera reunió des que s’han “reprès” les negociacions, ara fa 5 mesos. El president de la Generalitat, per cert, volia que les trobades formals fossin “cada 2 o 3 mesos”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut