Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

El Constitucional treu les urpes contra la ILP per declarar la independència aprovada al Parlament

El ple del tribunal admet per unanimitat el recurs del PSOE i Sumar contra la mesura que ha de servir per aixecar la DUI

|

- Publicitat -

El ple del Tribunal Constitucional (TC) fica les grapes una vegada més en la política de Catalunya, suspenent les mesures adoptades i aprovades per la majoria del ple de la cambra catalana. La sala del Constitucional, que s’ha posat d’acord de forma unànime, ha admès a tràmit la impugnació per part del govern espanyol de l’acord de la Mesa del Parlament del 20 de febrer del 2024 que va tramitar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per declarar la independència.

El passat mes de febrer, els partits independentistes d’ERC, Junts i la CUP van fer valdre la seva força per aprovar al Parlament la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) impulsada per Solidaritat Catalana perquè la cambra catalana declarés la independència quan es donessin una sèrie de supòsits: quan s’aprovi la llei, quan es negociï amb la comunitat internacional la “forma i el moment” de la declaració d’independència, i quan sigui declarada per una majoria absoluta dels diputats en una sessió solemne del Parlament.

Publicitat

Ara, en haver admès a tràmit el recurs del PSOE contra la ILP, l’acord de la Mesa queda automàticament suspès pel Constitucional. L’alt tribunal ha donat trasllat de la demanda i dels documents presentats al Parlament perquè en un termini de 20 dies aporti les al·legacions que consideri convenients.

El suposat progressisme del PSOE i Sumar va ser el primer en recórrer davant el TC

La Mesa del Parlament, després que Junts i la CUP votessin a favor de la ILP i ERC se n’abstingués, va tramitar la ILP, malgrat un informe consultiu desfavorable del lletrat. La tramitació de la ILP que ha de servir per a aixecar la DUI, tanmateix, de seguida va posar nerviosos els partits espanyols; Ciutadans va afanyar-se a comunicar que denunciaria la Mesa davant el Constitucional i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El PSOE, a través de la Moncloa, tampoc no va quedar-se enrere, i va ser el primer en recórrer la ILP al Tribunal Constitucional.

Et pot interessar  Wagensberg es retroba amb els diputats d'ERC a Suïssa sis mesos després de marxar a l'exili
Publicitat

Opinió

Minut a Minut