Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

El Constitucional manté la suspensió del pla estratègic d’acció exterior per “no perjudicar la imatge d’Espanya”

|

- Publicitat -

El Tribunal Constitucional ha decidit mantenir la suspensió del Pla estratègic d’acció exterior i de relacions amb la UE, segons ha informat la conselleria d’Acció Exterior en un comunicat i es desprèn de la sentència difosa pel propi òrgan. En un auto, el tribunal ha decidit mantenir la suspensió, que ja s’havia dictat el mes d’octubre, assegurant que el pla pot generar confusió en altres actors internacionals sobre si Catalunya és “un subjecte de dret internacional” i “perjudicar” la imatge d’Espanya. Exteriors explica que el Constitucional admet que “res impedeix dur a terme activitats amb projecció exterior” a la Generalitat, que pot “promoure els seus interessos propis en l’àmbit internacional”.

En l’auto, el Constitucional argumenta que s’ha de mantenir la suspensió del pla perquè la seva vigència “podria ocasionar uns perjudicis a la política exterior espanyola que, en cas que finalment fos declarat inconstitucional, serien d’impossible reparació”.

Publicitat

En aquest sentit, el tribunal considera que es podria perjudicar a la imatge internacional d’Espanya i crear “l’aparença que Catalunya és un subjecte de dret internacional, el que determinaria que s’establissin aparents relacions internacionals difícilment reversibles”.

Així, el Constitucional argumenta també que la situació podria “generar desconfiança sobre la capacitat d’Espanya per dirigir i coordinar la seva acció exterior i les relacions internacionals”.
La decisió de suspendre cautelarment el pla, però, no exclou la possibilitat que, en l’anàlisi de fons, el Constitucional determini que és vàlid.

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha dit que malgrat la suspensió temporal del pla, el Govern seguirà fent acció exterior perquè en té les competències i “perquè és el que país necessita”.

Et pot interessar  El TC desestima el recurs de Junqueras contra la decisió d'excloure'l de les eleccions generals del 2019

Solé ha indicat que dos de cada tres catalans considera necessari que el Govern faci acció exterior, segons les dades del CEO.

El pla és al Constitucional perquè el govern espanyol va presentar un recurs al considerar que el Govern s’apropiava de competències pròpies de Madrid. A l’octubre del 2019, el TC va admetre a tràmit el recurs, suspenent així el pla, una decisió que ara ha reafirmat a l’espera de la decisió de fons.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut