Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

El conservador Petteri Orpo, escollit nou primer ministre de Finlàndia

Orpo ha pactat amb els ultradretans del Partit dels Finlandesos, amb el Partit Popular i els Cristianodemòcrates per formar govern

|

- Publicitat -

El Parlament finès ha escollit aquest dimarts el conservador Petteri Orpo com a nou primer ministre del país amb 107 vots a favor i 81 en contra. Dirigent del Partit de la Coalició Nacional i diputat des del 2007, Orpo ha pactat amb els ultradretans del Partit dels Finlandesos, amb el Partit Popular dels Suecs de Finlàndia i els Cristianodemòcrates de Finlàndia per formar govern. Està previst que el president de Finlàndia, Sauli Niinistö, anomeni el primer ministre i els membres del govern aquesta tarda. Els tres partits de la coalició ja s’han repartit les carteres i també han acordat endurir les polítiques migratòries i limitar el deute.

Per reduir la despesa pública, el nou govern pretén fer retallades a les prestacions socials, per exemple amb canvis en els subsidis per a l’habitatge. Tanmateix, també promet una reducció d’impostos, així com noves deduccions fiscals per a les famílies amb fills.

Publicitat

Amb el nomenament d’aquest dimarts, Orpo prendrà el relleu de la socialdemòcrata Sanna Marin, que va perdre les eleccions a l’abril quedant fins i tot per sota de l’extrema dreta.

Repartiment de carteres

Mentre el partit d’Orpo controlarà els ministeris d’Afers Exteriors, Defensa, Canvi Climàtic i Treball, l’extrema dreta dirigirà els ministeris de Finances, Economia, Interior i Justícia. Pel que fa als altres dos socis de la coalició, el partit de la minoria sueca s’ha quedat Educació, Afers Europeus i Esports i els cristianodemòcrates estaran al capdavant d’Agricultura.

Els conservadors d’Orpo són el partit majoritari al Parlament finès amb 48 escons, seguits de la ultradreta del Partit dels Finlandesos, amb 46, i dels 43 escons dels socialdemòcrates. També té representació el Partit del Centre de Finlàndia (23), Els Verds (13), l’Aliança d’Esquerra (11), el Partit Popular dels Suecs de Finlàndia (9), els Cristianodemòcrates de Finlàndia (5) i el Moviment Ara (1).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut