Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El Congreso va gastar gairebé un milió i mig d’euros en viatges de diputats durant la legislatura fallida

|

- Publicitat -

El Congreso va gastar més de 1,4 milions d’euros en viatges de diputats entre abril i setembre, període que inclou els quatre mesos que ha durat la legislatura fallida que va sorgir de les eleccions del 28 d’abril, així com les setmanes amb les Corts dissoltes. En concret, la legislatura va arrencar el 21 de maig, dia en què es van constituir les Corts, i va finalitzar el 24 se setembre, quan es van dissoldre per la nova convocatòria electoral. El semestre analitzat és més ampli i va de l’1 d’abril fins al 30 de setembre, amb la qual cosa inclou les setmanes que la Cambra ha estat dissolta, bé sigui per la convocatòria de les eleccions del 28A o per les del 10N (última setmana de setembre).

En aquests sis mesos, la Cambra va facturar 1.337.717,45 euros en desplaçaments nacionals de ses senyories, als quals cal afegir els més de 60.000 euros que va destinar a pagar viatges fora d’Espanya, segons dades recollides per Europa Press.

Publicitat

A les seves circumscripcions

Així, entre l’1 d’abril i el 30 de setembre, el Congreso va pagar 859.576,1 euros per sufragar els viatges dels diputats a les seves circumscripcions, els denominats d’activitat parlamentària. D’aquesta quantitat, 323.813,81 euros es van invertir entre abril i juny i el gruix -els 535.762,29 restants- entre juliol i setembre.

Aquest últim període inclou dos mesos inhàbils a la Cambra -juliol i agost-, encara que cal tenir en compte que va ser al juliol quan es va celebrar el fallit Ple d’investidura i es van constituir la majoria de comissions parlamentàries.

Les despeses per a l’assistència de diputats a actes polítics van ascendir en aquest semestre a 216.488,2 euros, repartits gairebé a parts iguals en els dos trimestres analitzats, mentre que en viatges institucionals únicament es van invertir 8.721,88 euros entre abril i juny.

Aquestes xifres inclouen bitllets d’avió, tren i autobús, així com indemnització per quilometratge en vehicle privat, a més de les despeses de gestió, cancel·lacions, canvis i bitllets emesos pendents d’utilització.

Més els viatges internacionals

A aquestes quantitats cal sumar els més de 60.000 euros que s’han dedicat per a desplaçaments internacionals, en els quals també solen participar senadors, que integren juntament amb els diputats les delegacions d’assemblees parlamentàries internacionals de la qual formen part les Corts espanyoles.

En concret, entre abril i maig es van realitzar un total de set desplaçaments a l’estranger, dels quals dos encara estan pendents de facturació. Els cinc ja facturats van costar 59.762 euros i encara cal sumar els que es van realitzar entre maig i setembre per tenir la xifra completa de tot el període. Alguns d’aquests desplaçaments es van realitzar ja amb les Corts dissoltes.

El més car dels ja facturats el va realitzar la delegació espanyola a l’Assemblea de la Unió Interparlamentària (UIP) per assistir a Doha (Qatar) a la reunió de la 140 Assemblea General d’aquest organisme, que va tenir lloc entre el 6 i el 10 d’abril i va costar 43.370,71 euros.

Aquesta quantitat inclou només les despeses de desplaçament i allotjament a les diferents destinacions, però no les despeses dels diputats durant la seva estada fora de país. Fins 2017 els parlamentaris que participaven en aquests viatges percebien una dieta diària de 150 euros, però el Congrés va substituir aquesta quantitat per un sistema d’abonament de despeses degudament justificades.

El Govern de PP i Cs a Andalusia es va gastar 270.000 euros entre juliol i setembre per pagar la ‘casa gratis’ de 76 alts càrrecs 

D’altra banda, també s’ha difòs que el Govern andalús, format per una coalició de PP i Ciutadans, es va gastar en pagar les indemnitzacions per habitatge de 76 alts càrrecs més d’un quart de milió d’euros -la xifra exacta és de 271.324,24 euros- entre juliol i setembre, segons la informació que la Llei de Transparència obliga a fer pública.

Més de la meitat de Govern d’Andalusia cobra les indemnitzacions per habitatge que PP i Cs volien liquidar a l’oposició. Així, les formacions paguen ara a 38 alts càrrecs la ‘casa gratis’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut