Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023
Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023

El Congreso dona suport a les resolucions de l’ONU sobre el Sàhara, just un dia abans de la visita de Sánchez a Rabat

|

- Publicitat -

El ple del Congrés ha expressat aquest dimecres el suport majoritari a una proposició no de Llei de Podem, ERC i Bildu que aposta per l’aplicació de “les resolucions de l’ONU i la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara, en el convenciment que només el diàleg, la negociació i l’acord dut a terme de bona fe i de manera constructiva, d’acord amb el dret internacional, ajudaran a assolir una solució política justa, realista, viable, duradora i acceptable per les dues parts al conflicte polític”. La iniciativa –que es vota dijous- compta inicialment amb el suport del PSOE, que ha evitat quedar-se sol adduint que la seva aposta pel pla d’autonomia del Marroc per al Sàhara encaixa amb les resolucions de l’ONU i amb el text.

Publicitat

El PSOE esquiva el xoc amb els socis un dia abans que el president espanyol, Pedro Sánchez, es desplaci aquest dijous Rabat per sopar amb el rei del Marroc, Mohamed VI, i establir les bases de la “nova relació” que s’obre un cop el Marroc va filtrar una carta de Sánchez on apuntava que l’opció de l’autonomia per al Sàhara és la “més viable”.

Amb tot, els socialistes –i també el PP- estan pendents de les esmenes que es puguin incorporar al text aquest dijous. En especial una del PNB que aposta per retreure al govern espanyol el “gir radical” en la seva política respecte al Sàhara. Si prospera, el PSOE i el PP podrien retirar el seu suport al text.

Al debat d’aquest dimecres, el PSOE no ha pogut esquivar les crítiques de la resta de grups, i principalment del seu soci de govern. El diputat de Podem Gerardo Pisarello ha acusat els socialistes de convertir la ‘realpolitik’ “en un trist exercici de cinisme”. “El govern està perdent la credibilitat com a mediador al Sàhara” quan simplement “es posa al costat del més fort” i “traeix” el poble sahrauí.

La diputada d’ERC Marta Rosique ha acusat el govern espanyol de “saltar-se 74 resolucions de l’ONU” i fer-ho “de la pitjor manera possible: sense avisar el Congrés dels Diputats i els seus socis del govern de coalició”, en referència a Podem.

El diputat de Bildiu Jon Iñarritu també ha afirmat que el canvi de posició “unilateral” del govern espanyol és “una injustícia contra el poble sahrauí”, i per això cal que “rectifiqui” i deixi de ser “un actor marroquí” en el conflicte.

Et pot interessar  Rovira insta Sánchez a tornar a assumir el que va acceptar el 2019: "Hem de poder parlar de referèndum"

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha defensat l’esmena de la seva formació perquè el text que s’aprovi reconegui explícitament el dret d’autodeterminació del poble sahrauí.

El diputat de Cs Miguel Ángel Gutiérrez ha qualificat el Front Polisario com un “grup terrorista” i ha advertit el PSOE i el PP que la finalitat de la iniciativa “esperpent” de Podem, ERC i Bildu és utilitzar la qüestió del Sàhara per defensar l’autodeterminació a l’Estat.

El diputat de la CUP Albert Botran ha acusat el govern espanyol de “trair” el poble sahrauí a canvi que Marroc faci la “feina bruta” de fer de “mur” contra la immigració.

La diputada de Junts Mariona Illamola ha retret al govern espanyol que hagi “vulnerat la legalitat internacional” que “estableix el dret d’autodeterminació del poble sahrauí” mitjançant “un referèndum”.

El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha acusat Sánchez d’haver “lliurat” el Sàhara a Marroc, però ha advertit que “Espanya no es rendeix” i el canvi de posició de Sánchez “no ens compromet” perquè no ha passat pel Congrés, i per tant “Espanya no està lligada” per la decisió de Sánchez.

La diputada del PP Maria Valentina Martínez ha retret a Sánchez que hagi actuat de manera “unilateral” i ha recordat que aquesta és una iniciativa “presentada per una part del govern contra una altra part del govern”. Amb tot, el PP esperarà a veure el text definitiu de la iniciativa –i si incorpora el dret a l’autodeterminació- per decidir el seu vot.

El diputat del PSOE Sergio Gutiérrez ha afirmat que malgrat que el seu grup no comparteix l’exposició de motius, si que està disposat a aprovar el text. “Si tots estem d’acord que la solució justa s’ha de buscar en el si de les Nacions Unides no hi ha debat”, ha dit. Ha insistit que les resolucions de les Nacions Unides no imposen cap solució, i ha afirmat que, per tant, el govern espanyol no s’ha desviat dels criteris internacionals.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió