Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El comitè de Peticions més esbiaixat de l’Eurocambra veu “disfuncions” en la immersió i demana un tracte “equivalent” del català i el castellà

Conservadors i ultradreta tiren endavant l'informe sobre el model d'escola català malgrat el boicot dels progressistes

|

- Publicitat -

El comitè de Peticions del Parlament Europeu ha votat a favor de l’informe que posa en dubte el model d’immersió lingüística a Catalunya, un document que és el resultat de la missió que van fer diversos eurodiputats -la majoria conservadors i d’ultradreta- a Catalunya el desembre passat. En el text aprovat aquest dimarts, els membres del comitè expressen la seva “preocupació” per les “serioses disfuncions” que genera el model d’escola català pels alumnes que tenen el castellà com a llengua materna i demanen un tracte “equivalent” del català i el castellà. L’informe ha tirat endavant amb els vots dels conservadors i la ultradreta tot i el boicot de les formacions progressistes, que han qualificat de “partidista” el text final.

Després d’introduir les esmenes de compromís, i en línia amb l’esborrany que ja es va donar a conèixer el febrer passat, els eurodiputats reiteren la seva “inquietud” per les “controvèrsies” que genera el model d’immersió a Catalunya. En el document, parlen obertament de “casos d’exclusió social, intimidació i ‘bullying’ a nens i pares” i demanen sancionar els “perpetradors” d’aquestes accions.

Publicitat

En paral·lel, condemnen que Catalunya “posi dificultats” a les famílies que es traslladen al país perquè els seus fills puguin estudiar en castellà i defensen que es faciliti l’escolarització en castellà d’aquells estudiants que ho sol·licitin.

Al mateix temps, demanen a les autoritats nacionals que garanteixin un tractament “equitatiu” entre les dues llengües i recomanen l’elaboració d’una anàlisi independent per continuar avaluant el model d’immersió lingüística al país.

Partidaris i detractors

Les esmenes de compromís votades aquest dimarts -i que no incorporen canvis significatius respecte a l’esborrany votat el febrer passat- han estat introduïdes per la líder de la missió que va visitar Catalunya, Yana Toom, una eurodiputada estoniana de la minoria russa i que ha expressat en anteriors ocasions que la seva comunitat lingüística -el rus- pateix discriminació.

Et pot interessar  L'advocat del TJUE reitera a Espanya que obligar un eurodiputat a jurar la Constitució "contravé" la legislació europea

La resta de membres presents a la missió també van ser de majoria conservadora i d’ultradreta, entre els quals destaquen l’ultranacionalista polac Kosma Zlotowski, l’eurodiputat de Vox Jorge Buxadé i diversos membres del Partit Popular i Ciutadans.

Per la banda progressista, eurodiputats com Diana Riba van estar presents a la missió, tot i que des d’un primer moment ja van expressar la seva intenció de boicotejar la petició. De fet, Riba no ha inclòs cap esmena a l’esborrany i recentment va retreure a la presidenta de la comissió, Dolors Montserrat, que acceptés casos relacionats amb l’escola catalana mentre denegava peticions similars en altres països.

Per la banda de Junts, l’eurodiputat Toni Comín també va criticar “l’assetjament” a la immersió lingüística per part dels partits de la dreta i la ultradreta i va assenyalar que l’informe sobre la missió de l’Eurocambra “no té cap recorregut”. El text, en aquest sentit, no és vinculant, ja que la Unió Europea no té competències per legislar sobre l’organització dels sistemes educatius dels estats membres.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut