Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

El ‘Catalangate’ arriba al ple del Parlament Europeu: “No es pot mirar cap a un altre costat”

Els grups de dretes espanyolistes acusa l’independentisme de “victimitzar-se” i dir que no “sense proves”

Redacció 04/05/2022
Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí després de la roda de premsa a l'Eurocambra sobre el suplicatori.

El ‘Catalangate’ és el protagonista d’avui al ple al Parlament Europeu. El plenari d’aquesta tarda es debat sobre l’espionatge amb Pegasus, sota el nom “L’ús de Pegasus per part dels estats membres de la UE contra individus, inclosos eurodiputats i la violació de drets fonamentals”. Així doncs, el Catalangate ha causat un impacte important en les institucions europees,

El debat es fa a instàncies del grup Els Verds, el qual agrupa ERC i l’eurodiputat Diana Riba i Jordi Solé, tots dues víctimes de l’espionatge. Alhora, el Parlament té activada una comissió d’investigació sobre Pegasus per abordar els problemes que aquest software, desenvolupat per l’empresa israeliana NSO, té sobre els drets de les persones. Cal recordar que entre les víctimes de Pegasus que també són eurodiputats hi ha Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí.

ERC i JxCat han denunciat el ‘Catalangate’ al plenari de l’Eurocambra durant el debat sobre l’espionatge dels estats amb Pegasus. “Europa no pot mirar a un altre costat”, ha dit l’eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont, que ha avisat que “Pegasus i la democràcia no són compatibles”. En la seva intervenció, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha denunciat que “molt probablement” ha estat espiat pels serveis secrets espanyols. “Quants diners han dilapidat en espiar-me”, ha preguntat als “responsables polítics” de l’espionatge. Al seu torn, l’eurodiputada del PP Dolors Montserrat ha lamentat la “victimització” dels polítics independentistes, mentre el de Ciutadans Jordi Cañas ha dit que l’independentisme “acusa d’espionatge sense proves”.