Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Domènech rebutja la idea d’un govern de concentració: “El Govern ha fracassat”

|

- Publicitat -

L’exlider de CatComú i exsecretari general de Podem Catalunya, Xavier Domènech, ha rebutjat aquest dimarts la idea que ha plantejat ERC de constituir un govern de concentració com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem contra els impulsors de l’1-O i ha conclòs: “El Govern ha fracassat”.

En una entrevista de TV3 que ha recollit Europa Press, ha recordat que, abans de deixar el seu càrrec públic i d’apartar-se de la política per tornar a les aules de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ell va plantejar un govern de concentració, però ha recordat que el moment “era un altre” i que la seva proposta passava per fer un govern amb independents.

Publicitat

“En aquell moment vam proposar la idea d’un govern d’independents perquè hi havia dues visions: una deia que estàvem a les portes d’una ruptura. Les eleccions les havia guanyat Carles Puigdemont i JxCat, i semblava que això significaria que tornaria Puigdemont i que hi hauria un big bang i deien que ja estàvem en una república… aquesta era la visió inicial de la majoria independentista”, ha recordat.

Ha destacat que la seva posició no era aquesta, que ell considerava que Catalunya es trobava en un moment de “resistència i que rebria molts cops, per la qual cosa calia enfortir les institucions”.

Així, el 28 de març del 2018, després de tres intents d’investidura fallits, Domènech va plantejar el govern d’independents per “acabar amb el bloqueig institucional, amb l’aplicació de l’article 155 (vigent en aquells moments) i per recuperar l’autogovern de Catalunya”.

Aquest dimarts, Domènech ha subratllat que, des de llavors, a Catalunya es va passar de la fase en què semblava que la ruptura estava molt a prop “al fet que cada vegada més partits independentistes comencessin a reconèixer que no era així”.

“Representa que aquest Govern s’havia de preparar per a la sentència i de moment no sabem què pensa fer. Aquest Govern no ha pogut aprovar ni els pressupostos, per tant, ara plantejar una suma de partits… Per a fer què?”, ha qüestionat.

Ha insistit que ell va plantejar el govern d’independents en un moment de “retallades de drets i llibertats” en què veia necessari enfortir les institucions davant d’un Estat que tenia intervingut l’autogovern de Catalunya i que s’havia compromès a aixecar el 155 quan Catalunya formés un govern.

En aquell moment, els grups independentistes al Parlament primer van plantejar investir Puigdemont des de l’estranger i després els encausats per impulsar l’1-O Jordi Sànchez i Jordi Turull, i, en frustrar-se totes aquestes possibilitats, el 155 continuava vigent, i per això va posar sobre la taula una alternativa.

Domènech ha reflexionat que, des de llavors, han passat moltes coses: “En aquests moments parlar de com posar més partits en un Govern que ha fracassat és parlar poc d’estratègia sobre què passarà en els propers mesos”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut