Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Dia clau a la CUP amb quatre escenaris per afrontar els pressupostos

|

- Publicitat -

Aquest divendres comencen les Assemblees Obertes Parlamentàries (AOP) de la CUP, on es decidirà la posició del partit en relació amb els pressupostos catalans per al 2022. En una pregunta en format d’arbre, els anticapitalistes proposen quatre escenaris a les seves bases: esmena a la totalitat i no facilitar la tramitació dels pressupostos; esmena a la totalitat i continuar negociant; abstenció i seguir amb les negociacions; o abstenció i conformar-se, per tant, amb l’última proposta que hagin rebut de l’executiu. Després de les assemblees del cap de setmana, les votacions es faran el pròxim dilluns i els resultats se sabran dimarts. En qualsevol cas, el termini per presentar esmena a la totalitat acaba el 22 de novembre.

La pregunta, per tant, obre dues opcions principals: presentar una esmena a la totalitat o abstenir-se. En cas que surti esmena a la totalitat, es deixa la porta oberta a seguir negociant per aconseguir millores o bé acabar amb les converses amb l’executiu. Si la CUP opta per l’esmena a la totalitat, s’esquerdaria la majoria independentista que va permetre la investidura de Pere Aragonès i entrarien en joc PSC i comuns. Ara bé, encara que la CUP acabi presentant esmena, amb l’abstenció d’un dels dos grups -socialistes o comuns- n’hi hauria prou perquè els comptes segueixin la tramitació al Parlament.

Publicitat

En canvi, si surt abstenció, una tercera votació qüestiona si l’acord es considera suficient o insuficient per l’aprovació definitiva, prevista pel 23 de desembre o a principis de gener si algun grup els porta al Consell de Garanties Estatutàries –com ja ha dit que vol fer Ciutadans-. Així, un cop superat el debat a la totalitat que es farà el 22 de novembre, els anticapitalistes podrien seguir negociant amb el Govern fins a la votació final dels comptes.

La majoria independentista, a prova

El Govern fa dies que avisa que la CUP és “l’únic possible soci” per a tirar endavant la tramitació dels comptes i està convençut que el Parlament podrà aprovar-los en el ple del dia 22. Tot i això, la CUP es mostra reticent a donar suport i reivindica “l’acord de mínims” que es va fixar per investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat. En aquesta línia, insisteixen a dir què hi ha més d’un 40% de les propostes que es van marcar a l’inici de la legislatura “sense concretar” i un 10% que estan en fase “d’estudi”.

Et pot interessar  La CUP defensarà "una nova economia catalana" que ajudi a avançar cap a la independència a la campanya del 12-M

Amb tot, des de dimarts, dia en què el Govern va aprovar els comptes, el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, s’ha anat reunint amb els anticapitalistes per “avançar en serrells”, tal com va explicar ell mateix en roda de premsa.

Últims oferiments de l’executiu

A les assemblees territorials els anticapitalistes exposen a la militància “l’estat de la qüestió” dels pressupostos. Així, sobre la taula hi ha l’última proposta que han rebut del Govern, enviada aquest dijous hores abans que el procés intern de decisió es posés en marxa. El nou document -avançat per ‘La Vanguardia’ i fet públic després per la mateixa organització- proposa retirar la partida destinada al projecte BCN World (Hard Rock) i no tirar endavant la candidatura pels Jocs d’Hivern fins que no s’hagi realitzat la consulta, prevista pel 2022. A més, l’últim oferiment també inclou la retirada de la Generalitat de les causes contra manifestants si no se n’acredita l’autoria de les lesions.

Dilluns, un dia abans que els comptes arribessin al Parlament, l’executiu va oferir als anticapitalistes una rebaixa de ràtios progressiva als cicles d’infantil i primària i canvis en el paper de la Brimo dels Mossos d’Esquadra als desnonaments. Malgrat tot, la CUP va considerar que la proposta tenia un enfocament “bastant llunyà” de l’acord d’investidura, de manera que no implicava “cap novetat” respecte a la posició del partit.

Després de tot, la CUP ha reiterat que hi ha temes com l’habitatge o la sanitat que són “centrals”. Entre altres, la formació insisteix en què els nous comptes incloguin un increment del parc públic d’habitatge i el compromís a internalitzar el transport sanitari i el 061. Les bases dels anticapitalistes tindran l’última paraula per decidir com s’afronta la tramitació dels comptes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut