Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Denuncien la situació d’un detingut per policies infiltrats: “Li van posar un roc a la motxilla per poder-lo denunciar”

Asseguren que va ser torturat, vexat i amenaçat

Redacció 31/10/2019
Pla mitjà de manifestants asseguts davant dels Mossos a la Via Laietana, el 26-10-19

“Avui m’ha arribat un alumne que va detenir policia de paisà el dissabte a Barcelona. Estava nerviosíssim. Va ser torturat, vexat, amenaçat i obligat a anar a un jutjat cada setmana”. Ho explica, en un text difós a la xarxa, el músic i professor, Emili Brugalla, que apunta que el jove (com molts altres i ell mateix) es va mobilitzar el passat dissabte per a “plantar cara a l’exèrcit disfressat de policia”.

“Jo vaig tenir més sort, tot i rebre una pluja de bales de foam que no em van tocar de miracle. A l’Hèctor el va perseguir la secreta disfressada amb estelades. Li van posar un roc a la motxilla per poder-lo denunciar, el van apallissar dintre d’un ‘colmado’ pakistanès”, diu Brugalla, que assegura que el jove “tenia molta por perquè no sabia si eren ultres nazis”. “Al final, emmanillat, se’l van endur”, conclou. Però segueix relatant més vexacions un cop al cotxe policial: “li posaven els dits entre les manilles perquè patís més”.

Segons Brugalla, al jove el van tenir tancat 24 hores i ara “pateix ansietat” i “té pànic que l’empresonin”. Es troba en llibertat amb càrrecs i li han prohibit anar a qualsevol manifestació. “El que passa ara a Catalunya és propi d’una dictadura, d’un estat d’excepció”, denuncia el professor, que es “compromet” a “no abandonar la lluita per la llibertat encara que representi ser colpejat, vexat o tancat a presó” i demana “no deixar els joves sols”.

La República ha intentat parlar amb el jove, però no ha estat possible perquè -segons ha explicat Brugalla al diari- “encara està en estat de xoc per l’experiència a comissaria”.

Més denuncies 

El relat d’aquest jove coincideix amb el de moltes altres persones detingudes durant les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als presos polítics que ha visibilitzat l’Observatori del Sistema Penal i Drets Humans després d’entrevistar-se amb nou joves empresonats (alguns ja en llibertat).  “Les nou persones empresonades ens parlen d’una brutalitat molt excessiva en la detenció, una brutalitat especial dins els furgons policial, amb les noies tirades al terra, trepitjades per les botes dels agents policials i amb tocaments als pits i altres parts”, ha relatat el seu director, Iñaki Rivera, al programa de TV3 ‘Tot es Mou’.

El director de l’OSPDH ha recalcat que les situacions van ser “especialment greus” en parlar del que van viure a la Prefectura de la Via Laietana, “amb les noies contra la paret i emmanillades per l’esquena, veient els cops que donaven als nois que també estaven emmanillats”. “Parlen de sang a les parets, amb les ferides obertes dels detinguts”, a causa de les pallisses. A més, l’Observatori també denuncia “humiliacions sexistes” i “escorcolls amb nu integral sense bata” a les noies detingudes. Finalment, Rivera ha denunciat que s’han fet visites mèdiques als empresonats amb presència policial i amb els joves emmanillats, uns fets “que estan prohibits per les recomanacions internacionals.