Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Constitueixen un grup a l’eurocambra pel dret a l’autodeterminació

Agrupa Junts, ERC, PNB, Bildu, Sin Féin i el Partit de la Nació Corsa que sumen 9 eurodiputats i té la porta oberta a més formacions

Agències 20/01/2021
Els eurodiputats François Alfonsi, Jordi Solé, Pernando Barrena, Diana Riba i Chris MacManus a la presentació del grup per l'autodeterminació a l'Eurocambra, a Brussel·les el 20 de gener del 2021.

Junts, ERC, PNB i Bildu reclamen una “llei de claredat europea” per resoldre “disputes territorials” a la Unió Europea. “Proposem un mecanisme legal, raonable i significatiu per donar resposta a demandes democràtiques”, ha assegurat aquest dimecres l’eurodiputat d’ERC, Jordi Solé, durant la presentació d’un nou grup a l’Eurocambra pel “dret a l’autodeterminació” format pels partits independentistes catalans i els bascos juntament amb els irlandesos del Sinn Féin i el Partit de la Nació Corsa. A més de reivindicar la creació d’una normativa europea sobre l’autodeterminació, aquesta aliança pretén portar el debat de “les nacions sense estats i nacions amb disputes territorials” a la Conferència sobre el Futur d’Europa.

Aquesta conferència és una iniciativa de Brussel·les per fomentar la participació de la ciutadania en el debat sobre el rumb del projecte d’integració i les prioritats polítiques de la Unió Europea. “No podem pensar el futur d’Europa sense incloure a l’agenda com resoldrem els conflictes nacionals que hi ha sobre la taula”, ha avisat l’eurodiputat de Junts, Toni Comín, remarcant que les disputes que s’han abordat “judicialment” no s’han resolt.

“Els problemes territorials a la UE són problemes europeus”, ha defensat l’eurodiputada del PNB, Izaskun Bilbao. Per la seva banda, l’eurodiputat de Bildu, Pernando Barrena, ha assegurat que ara mateix hi ha “una oportunitat” amb la Conferència sobre el Futur d’Europa per defensar la creació d’una “llei europea de claredat”.

El grup per l’autodeterminació encara ha de discutir internament com hauria de ser aquesta normativa, segons ha explicat Jordi Solé. Tanmateix, l’eurodiputat d’ERC ha avançat que proposaran “un marc que deixi clar els passos” per poder “exercir” el dret a l’autodeterminació a la Unió Europea. Per ara, el grup per l’autodeterminació de l’Eurocambra només compta amb 9 eurodiputats, però esperen que d’altres formacions s’hi puguin sumar. Per exemple, han convidat els nacionalistes flamencs de l’N-VA que encara no han decidit si entrar a l’agrupació parlamentària