Dissabte, 15 de maig de 2021 - Edició 1024
La República

Comunicat conjunt dels partits sobiranistes per crear una comissió d’investigació sobre el rei emèrit al Congreso

La Mesa socialista del Congreso ja en va rebutjar una primera petició

Avatar
Agències 19/03/2020
Pla general de diputats d'ERC, JxCat, Bildu i BNG -signants de la declaració de la Llotja de Mar- a les escales de davant del Congrés dels Diputats, el 2 de desembre de 2019 (horitzontal)

ERC, JxCat, la CUP, Bildu, BNG, PNB i Compromís han demanat a la Mesa del Congrés crear una comissió d’investigació sobre les presumptes irregularitats del rei emèrit, Juan Carlos I. Els partits han registrat una nova proposta perquè la cambra baixa investigui la “trama” vinculada a la Casa Reial i les seves “possibles influències en la política diplomàtica i comercial de l’Estat espanyol amb l’Aràbia Saudita”. ERC i Compromís ja van presentar una petició similar fa dues setmanes -Unides Podem també va demanar-ho un dia després- però la Mesa ho va rebutjar, ja que el PSOE s’hi va oposar juntament amb PP i Vox.

La petició arriba, segons consta a la instància, arran de les notícies publicades que detallen que la Fiscalia suïssa està investigant una suposada donació de 100 milions de dòlars que Joan Carles hauria rebut del seu homòleg, el rei de l’Aràbia Saudita. També per la presumpte transferència de 65 MEUR que el Rei emèrit hauria fet a Corinna Larsen.

“Aquestes informacions no només assenyalen els negocis ocults de l’antic cap d’Estat espanyol, aprofitant-se del seu càrrec, sinó que també assenyalen un possible delicte de blanqueig de capitals”, diu el text, que també recorda que Felipe VI va renunciar en plena crisi del coronavirus a l’herència del seu pare.

El diari ‘The Telegraph’ va publicar que l’actual monarca constava com a beneficiari dels diners “de dubtós origen, legalitat i legitimitat”. “Posteriorment s’ha sabut que el mateix monarca era coneixedor de la presència del seu nom com a beneficiari d’aquests fons des de fa almenys un any”, apunten.

Els partits que registren la petició d’investigar-ho argumenten que el poder legislatiu té “l’obligació” de fer-ho per “depurar les responsabilitats polítiques que es puguin derivar” així com assumir “les mesures que es considerin oportunes per fiscalitzar l’actuació de la Família Reial”.