Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Com recorden els protagonistes polítics l’1-O quatre anys més tard?

|

- Publicitat -

Els represaliats de l’1-O commemoren aquesta data tan destacada. Parlen d’una victòria, però també de la dura repressió per part de l’Estat i els cossos policials. Tot i que, després de quatre anys, està creixent un sentiment d’impaciència davant la immobilitat del procés, a les xarxes es manté una actitud esperançadora.

El president a l’exili parla de victòria, de la construcció del nou país independent i condemna Espanya i la complicitat d’Europa davant les injustícies i la constant persecució.

Publicitat

La presidenta del Parlament durant els fets transcorreguts l’octubre del 2017, Carme Forcadell, posa èmfasi en l’actitud pacífica dels catalans, contrària a la dels cossos policials. La “persistència” del poble català continua.

Junqueras, vicepresident legítim, fa menció a la democràcia i a la repressió. Confia en una pròxima victòria, perquè el compromís amb la independència “es manté intacte”.

Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat durant l’1-O,  també fa menció al “dia que vam guanyar” amb una imatge representativa de les urnes.

Els protagonistes de l’1-O han expressat el seu agraïment per les mostres de suport constant durant aquest període complex i repressiu. Dolors Bassa, a més, ha piulat sobre l’acte commemoratiu celebrat el 30 de septembre a Sant Joan Despí.

Turull parla de “llibertat”, l’objectiu principal de l’independentisme i el centre de la diana de les tàctiques repressives del Gobierno. Recalca que es va “exercir el dret d’autodeterminació”, principi fonamental dels drets humans.

Jordi Sànchez parla “d’optimisme” i de seguir endavant amb les aspiracions independentistes. Un reclam de molts sectors independentistes que ja no volen esperar i reclamen una data pel pròxim referèndum. “1-O és persistir, resistir i vèncer”, recorda el polític represaliat per un presumpte delicte de sedició i rebel·lió.

Et pot interessar  ERC celebra l'ajornament del judici per l'1-O però reclama l'aplicació de l'amnistia a Jové, Garriga i Salvadó

 

Jordi Cuixart ha remarcat el “valor incalculable” d’un “patrimoni col·lectiu” amb una fotografia simbòlica que recorda les multituds de ciutadans, al carrer, fent front a les brigades policials.

Raül Romeva ha declarat en una entrevista concedida a Ràdio 4 i La 2 que l’1-O era “necessari” encara que no hagi estat reconegut “des del punt de vista jurídic”. L’exconseller d’Exteriors creu que era “imprescindible” declarar la DUI perquè s’hi havien compromès.
Publicitat

Opinió

Minut a Minut