L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat que el govern municipal portarà a aprovació de la Comissió d’Urbanisme la connexió del tramvia entre Verdaguer i Francesc Macià en els tres pròxims mesos hàbils. “Aquesta idea de connectar la ciutat amb tramvia ja fa molts anys que dura el debat, i estem al final d’aquesta història”, ha indicat Collboni en una entrevista a Betevé, en la qual ha explicat que enviaran a la comissió el projecte sencer i, per tant, és un “pas definitiu”. Després de la pròrroga pressupostària, l’alcalde ha fet una crida a ERC i BComú per a un acord per al 2026. Ara bé, ha advertit que, en cas que no sigui possible, els aprovarà per la via de la qüestió de confiança perquè, ha dit, la ciutat no es pot “aturar”.
Sobre la connexió del tramvia entre Verdaguer i Francesc Macià, Collboni ha apuntat que la intenció és portar el projecte sencer a la Comissió d’Urbanisme durant els pròxims tres mesos hàbils, és a dir, juny, juliol i setembre. Un cop aprovat, ha assegurat que caldrà buscar el finançament a través dels pressupostos de l’Ajuntament i també dels de la Generalitat. Collboni ha apel·lat tots els grups a donar suport al projecte, però especialment a les forces progressistes. Ha remarcat que es tracta d’una connexió “fonamental”, especialment després de “l’èxit” de la connexió entre Glòries i Verdaguer. “Té tot el sentit del món acabar aquesta infraestructura bàsica”, ha afegit.
Pel que fa als pressupostos, Collboni ha confiat que el 2026 es pugui repetir l’acord amb ERC, a qui ha agraït que estigui fent una oposició “constructiva”, i ha esperat poder-ho fer també amb BComú “si és possible”. Sobre les diferències amb BComú, l’alcalde ha dit que hi havia coses en les quals no estaven d’acord amb el govern de Colau i “probablement” tampoc ara. Tanmateix, ha esperat poder “superar aquesta etapa”, tot indicant que els partits també tenen els seus debats sobre els lideratges. “La gent espera que siguem útils perquè la ciutat funcioni”, ha insistit sobre la necessitat d’acords.
Habitatge
En habitatge, l’alcalde de Barcelona ha defensat que s’han pres mesures que estan “canviant les regles del joc”, com el topall al preu del lloguer i l’eliminació dels pisos turístics el 2028. Ha reivindicat que el consistori té en marxa la construcció de 5.000 habitatges socials i que enguany s’entregaran 3.000 claus. L’alcalde ha afirmat que cal “més oferta a molta més escala” i ha dit voler ser “discret” sobre les converses per modificar el 30%, una mesura que ha dit que ha “ensorrat” la construcció de nous habitatges a la ciutat.
“Volem que la mesura continuï, però que funcioni”, ha assenyalat Collboni, tot reivindicant que aquesta reserva del 30% a habitatge protegit no s’hagi de fer al mateix edifici, sinó que es pugui ampliar a la zona. L’alcalde també ha defensat la necessitat de regular el lloguer de temporada i fer que el topall de preus també s’apliqui a aquesta modalitat, així com que s’hagin de justificar les “causes” per evitar “fraus de llei”.
També ha insistit que calen “més diners” per a habitatge i en la demanda que pressupost europeu es destini a la construcció d’habitatge social. “És un problema europeu”, ha reivindicat, tot remarcant que és una qüestió que també preocupa a ciutats com Lisboa, París o Budapest, entre d’altres.
Terminals de creuers
Sobre la gestió del turisme, Collboni ha reivindicat que hi ha hagut un “salt qualitatiu”. “Després d’uns anys de debat, hem arribat a un punt d’equilibri”, ha afirmat, tot reivindicant que hi ha “palanques que s’han de moure” per evitar que la ciutat quedi “sotmesa” a la indústria turística. A banda de l’eliminació dels pisos turístics el 2028, que ha dit permetrà “desmassificar” zones com la Dreta de l’Eixample o Ciutat Vella, Collboni ha defensat la reducció de terminals de creuers, un model que ha dit fa que turistes “ocupin” la ciutat “durant 12 hores” i “no deixen ingressos rellevants per a la ciutat”. “Els diners els guanyen les grans companyies de creuers”, ha subratllat.
Segons ha explicat l’alcalde, la reducció de terminals de creuers es continua parlant amb el Port. Malgrat no ser “fàcil” perquè l’Ajuntament hi té una participació “petita”, ha afirmat, “el Port ho està entenent”. “No ens podem permetre tenir sempre ocupat l’espai amb els creueristes d’escala”, ha afegit.
Obres i zones verdes
Pel que fa a les obres, amb 142 projectes actius, Collboni ha reivindicat que són “millores” per a la ciutat. “Són el símptoma d’una ciutat viva i que es transforma”, ha indicat, tot citant obres com les de la Meridiana, a les escoles, per fer ús de l’aigua freàtica o al litoral. L’alcalde ha manifestat que continuaran amb el verd urbà i les pacificacions, però ha recordat que encara és un model “qüestionat per la justícia” i ha dit que cal esperar a veure com acaben els procediments judicials per continuar-les.
Sobre el projecte de creació de nous interiors d’illa a l’Eixample, Collboni ha admès que el procés està sent “més lent” del que preveien. El seu govern es va comprometre a fer-ne 15 durant aquest mandat i ha dit que “aviat” anunciaran els primers que es faran i que es podran veure els dos pròxims anys.
Seguretat
Pel que fa a la seguretat, Collboni ha apuntat al descens dels fets delictius a la ciutat i ha remarcat els quatre nous jutjats penals per abordar la multireincidència i evitar la “impunitat”. També ha destacat que la plantilla de la Guàrdia Urbana és “la més important de la història” i la millora de la coordinació policial amb els Mossos i la resta de cossos policials.