Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Collboni diu que vol un acord pressupostari amb Colau però l’avisa que “primer van les polítiques i després les cadires”

Recorda a l’exalcaldessa que el PSC ha donat suport a comptes d'anteriors executius sense haver format part del govern

|

- Publicitat -

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que vol un acord pressupostari amb els comuns però ha advertit l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que “primer van les polítiques i després les cadires”. Ho ha dit en una entrevista a TV3 en què ha recordat que el PSC ha donat suport a comptes d’anteriors executius sense estar dintre del govern. Aquestes declaracions arriben després del vídeo que la líder dels comuns va publicar dimarts a les xarxes socials en què va lamentar que el socialista no volgués explorar un pacte d’esquerres. Collboni també ha demanat més recursos judicials per combatre la multireincidència, ha dit que no es faran més superilles i que el seu objectiu és que a Ciutat Vella no hi hagi cap pis turístic.

Jaume Collboni ha rebutjat entrar a valorar les paraules de Colau, però ha deixat clar que el PSC sí que vol un acord pressupostari amb els comuns. Per això, ha remarcat, s’estan mantenint converses “permanents” amb ells. Ha explicat que ambdues formacions comparteixen el mateix punt de vista respecte múltiples qüestions, com per exemple la necessitat d’augmentar la partida destinada a habitatge o a emergència habitacional, i s’ha mostrat convençut que serà possible arribar a una entesa els comptes puguin tirar-se endavant el proper 22 de març. “Ja tenim un acord amb ERC i esperem poder tancar un altre amb els comuns perquè les diferències amb ells són mínimes”, ha apuntat. L’alcalde que s’ha mostrat optimista i ha defensat que és un “bon pressupost” perquè és “expansiu i reforça la partida destinada a despesa social”.

Publicitat

El socialista ha reconegut que hi ha certs “obstacles” i ha avisat Colau que “primer han d’anar les polítiques i després les cadires”. Ha recordat que el PSC ha donat suport a comptes d’anteriors executius sense haver format part del govern i ha posat com a exemple el suport dels socialistes als comptes de la Generalitat. “L’acord de contingut pressupostari té ple sentit”, ha valorat. En aquesta línia, ha rebutjat parlar sobre una eventual qüestió de confiança i ha apostat per abordar aquests temes a les taules de negociació i “notar el mínim espectacle”.

Zero pisos turístics a Ciutat Vella

Collboni ha aprofitat l’entrevista per abordar d’altres aspectes rellevants per a la ciutat de Barcelona. Ha defensat limitar el preu del lloguer a la ciutat i les pujades. Ha explicat que una de les primeres mesures que va adoptar com a alcalde va ser declarar Barcelona com a zona de mercat d’habitatge tensionada i ha reiterat que a banda de tirar endavant aquesta regulació cal incrementar el parc d’habitatge públic i també l’oferta privada. Per això, ha recordat que l’Ajuntament ha acordat cedir 27 solars al Govern, onze dels quals ja estan en mans de la Generalitat amb la previsió que s’hi edifiquin 1.000 immobles. “En els propers deu anys Barcelona té el potencial per a construir 70.000 pisos, la meitat els quals de protecció”, ha afirmat el socialista.

En relació amb la reserva del 30% del sol per a habitatge protegit, ha explicat que en breu es donarà a conèixer la recomanació que ha fet la comissió que està estudiant com flexibilitzar la mesura que segons Collboni ha provocat una “caiguda dràstica” de la promoció privada.

Et pot interessar  Illa s'obre a pactar amb totes les forces després del 12-M, des d'independentistes al PP, i només veta l'ultradreta

Pel que fa als lloguers de temporada, ha afirmat que és imprescindible aplicar una regulació també en aquest camp. Ha apostat per no incrementar més l’oferta a la ciutat i ha deixat clar que l’objectiu del govern local passa perquè a Ciutat Vella no hi hagi ni un sol pis turístic. “Celebrem la nova regulació de la Generalitat”, ha afirmat Collboni que ha dit que la legislació permetrà fer un mapa dels districtes en què es podran atorgar o renovar llicències i d’aquells en què no. “La industria turística i de congressos és molt important però té un límit i el sostre ja l’hem tocat”, ha insistit el socialista que ha dit que “tots els canvis que es facin pel que fa a llits a la ciutat no ha de superar el nombre actual”. Aquesta decisió, ha dit, també inclou hotels i pensions.

Més recursos judicials per combatre la multireincidència

L’alcalde també ha parlat de la seguretat a la capital catalana. Ha admès que hi ha unes xifres de multireincidència elevades i ha considerat que no es pot permetre que el 50% dels petits furts de la ciutat els cometin les mateixes 500 persones. Ha recordat que les detencions han augmentat un 20% i ha opinat que la resposta a aquest problema rau en els recursos judicials. Ha demanat al ministeri de Justícia i a la conselleria que inverteixin més esforços en aquesta línia per poder agilitar els judicis i fer-ne més de ràpids. A més, ha considerat que cal endurir les penes per alguns d’aquests fets delictius per poder dissuadir els lladres- “Sobretot pel que fa a aquells que estan relacionats amb els robatoris de telèfons mòbils”, ha dit.

Preguntat sobre les súper illes, ha explicat que no se’n faran més “de la forma en què s’han formulat fins ara”. Tot i això, ha dit que es faran noves pacificacions i ha afegit que es mantindran les previstes. Alhora, ha defensat altres actuacions per reduir la contaminació com l’aposta pel transport públic i l’electrificació de la ciutat.

Descarta que el sector hoteler vulgui seguir l’exemple de Lloret

Sobre les mesures per pal·liar els efectes de la sequera en hotels, ha descartat que el sector aposti per seguir l’exemple de Lloret de Mar d’adquirir una dessaladora per poder omplir les piscines. “Esperem que no s’arribi a aquest extrem”, ha comentat. Ha dit que “la planta hotelera a Barcelona més important” i ha assegurat que ja s’han impulsat campanyes per conscienciar els turistes. Així, ha apuntat que la ciutat “ha fet els deures i ha reduït l’extracció freàtica”.

A més, ha recordat que s’ha creat un fons de quatre milions d’euros per ajudar les entitats esportives a finançar les reformes necessàries per reduir el consum d’aigua. Tot i això ha recordat que venim d’una pandèmia i ha considerat que abans de dictar mesures cal tenir en compte les conseqüències que aquestes poden tenir. “S’han de fer amb cura i donant ajudes”, ha sentenciat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut