Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Collboni creu que vetar el nomenament d’Iceta fa preveure el que ERC vol fer a Barcelona

|

- Publicitat -

L’alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, creu que el possible veto al nomenament de Miquel Iceta com a senador al Parlament per part dels partits independentistes “trenca les regles del joc” i és “sectari”. A més, creu que fa preveure el que ERC, si guanya les eleccions municipals, farà a Barcelona, que és “posar la ciutat al servei de l’independentisme”. En una roda de premsa a l’Agència EFE, el candidat ha dit que els republicans se senten “vigilats de reüll” per PDeCAT i la CUP i per això ha assegurat que els d’Oriol Junqueras són “els primers a fer saltar la via de diàleg i els primers en atiar el conflicte”. També en aquest sentit ha rebutjat que el candidat d’ERC, Ernest Maragall, sigui alcalde: “No vull que estigui més pendent del conflicte intern que d’allò que interessa a la ciutat”, ha dit.

L’alcaldable creu que és “inèdit” vetar un senador autonòmic i “serà la primera vegada a la història que passi”. “El 2016, ERC va votar Garcia Albiol i ara diuen que no votaran a Iceta”, ha criticat. Per tot plegat, Collboni creu que queda demostrat que els republicans “s’han saltat les regles democràtiques de nou” i “no són el partit moderat i dialogant que diuen ser”. També ha criticat que “cada vegada que hi ha la voluntat de proposar una solució, el primer partit que bloqueja és ERC”, en referència al rebuig dels pressupostos del govern espanyol.

Publicitat

Collboni ha dit que en cas que dijous es materialitzi el bloqueig al nomenament com a senador autonòmic de Miquel Iceta a la cambra catalana, “serà una pèssima notícia per Catalunya”. Iceta “és català, federalista i ha defensat la via del diàleg i l’acord per a resoldre el conflicte”, ha dit l’alcaldable.

Tota aquesta actitud, Collboni creu que es pot traslladar també de la Generalitat a l’Ajuntament de Barcelona si acaba guanyant Maragall i que el consistori quedi instal·lat en el mateix “bloqueig” del Govern i del Parlament, a més de traslladar també les “baralles internes” entre els partits independentistes a la plaça Sant Jaume. “Aquestes fugides endavant que fa ERC també tenen a veure amb la competència interna entre els partits independentistes, per veure qui és més radical, i jo no vull un alcalde i un govern de tan poca talla”.

Et pot interessar  La majoria independentista al Parlament perilla: el CEO situa el PSC com a guanyador amb 35-42 diputats

Sobre la petició d’ERC al PSC perquè Iceta faci una visita als presos, Collboni ha reiterat que els socialistes no “mercadejaran” per un nomenament que hauria de ser “automàtic”. “No hi ha negociacions polítiques en aquest cas i a cap partit se li havia acudit qüestionar-ho”, ha retret el candidat, que ha apel·lat al sentit “institucional” de membres dels altres partits que els faci “vergonya aliena” de “l’espectacle” d’ERC. Si el nomenament no tira endavant, Collboni creu que hi ha “possibilitats de recórrer aquesta decisió” tot i que ha rebutjat “haver de tornar a la via judicial” perquè “se salten les regles”.

Collboni advoca per un govern “pro Barcelona”

Preguntat pels pactes en cas de victòria, Collboni ha assegurat que parlarà amb tothom “excepte amb els extremistes”, tot i que ha rebutjat concretar qui entra dins d’aquesta categoria o si el PP i Manuel Valls hi són, a banda de les forces independentistes. També s’ha referit a la proposta d’entrar al govern de Colau i la CUP: “Només ens faltava la CUP en aquest ball”, ha carregat. Per tot plegat, ha reivindicat fer “política des de la centralitat”. Collboni tampoc ha tancat la porta a un acord amb Colau i s’ha limitat a dir que no pot confiar en algú que va trencar l’acord de govern. En aquest sentit, ha tret pit de reivindicar Lluís Rabell i Joan Coscubiela i ha retret a Colau que no ho faci.

La victòria de l’ANC a la Cambra de Comerç, “una mala notícia”

Collboni ha descrit també com una “mala notícia” la victòria de l’ANC a la Cambra de Comerç de Barcelona. “No només perquè guanya una opció ideològica que no comparteixo, sinó que és pitjor la politització de la cambra i les institucions econòmiques de la ciutat”.

L’alcaldable del PSC també ha estat preguntat sobre la gestió de l’alcaldessa socialista de Rubí en la protesta contra la ubicació de 80 MENA a l’antic hotel Terranova, on la directora general de la DGAIA va ser escridassada. Collboni ha dit no conèixer la notícia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut