Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Clatellot del TJUE a Espanya per incomplir la directiva europea d’eficiència energètica

Brussel·les exigirà el compliment de la norma a Espanya, que s’arrisca a pagar una forta multa

Agències 10/12/2020
Pla curt del cartell del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) a Luxemburg, l'1 de juliol de 2019 (Horitzontal)

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha condemnat Espanya per incomplir la directiva europea d’eficiència energètica. La Comissió Europea havia portat l’estat espanyol als tribunals en considerar que no havia transposat bé aquesta norma europea perquè les seves mesures “no garanteixen” els requisits de mesurament individual en edificis amb diversos pisos i d’usos múltiples previstos. El TJUE ha donat la raó aquest dijous a la CE perquè creu que Espanya no va aplicar totes les disposicions necessàries per respectar la directiva. Amb la sentència a la mà, ara Brussel·les pot tornar a exigir el compliment de la norma i, si no ho fa, portar l’Estat un altre cop als tribunals europeus per imposar-li una multa.

La directiva sobre eficiència energètica requereix la instal·lació de comptadors individuals per a la calefacció, refrigeració i aigua calenta domèstica en tots aquells edificis on els serveis es reben des d’una instal·lació col·lectiva, com ara a través d’una caldera col·lectiva. Segons la normativa europea “els comptadors han d’instal·lar-se, on sigui viable i rendible tècnicament, a tots els edificis existents”.

Tanmateix, les mesures de transposició nacionals espanyoles imposen aquest requisit només als edificis construïts després del 2007.