Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Clatellada dels grups independentises a Ciutadans després d’afirmar que el Govern exerceix males pràctiques

|

- Publicitat -

Cs ha situat a JxCat al centre de la diana en el debat sobre corrupció al Parlament i, de retruc, a ERC per formar part del Govern amb una formació que exerceix males pràctiques, segons els taronges. “Seguiu tenint un problema amb la corrupció, per molt que canvieu de nom de partit”, ha etzibat el diputat Dimas Gragera. Els republicans han criticat el “supremacisme” de Cs per l’enfocament de la discussió en creure que s’insinua que la corrupció “és cosa dels que només se senten catalans”. La CUP ha advertit que “si el Govern no fa la feina contra la corrupció, no vol dir que l’independentisme sigui corrupte”. Els comuns han retret als de Lorena Roldán que vinculi corrupció amb independentisme: “És prou greu sense barreges processistes”.

Gragera ha carregat contra JxCat per les investigacions en marxa per males pràctiques. Així, ha recomanat a Laura Borràs que llegeixi el Codi Penal “perquè li farà falta” per la presumpta adjudicació irregular de contractes quan dirigia l’Institut de Lletres Catalanes, ha criticat que “tenen a un Síndic de Greuges investigat” i la “malversació de fons públics per un cop d’estat”. Els republicans també s’han vist esquitxats per les crítiques per compartir executiu amb ells. “És vergonyós que no utilitzin recursos públics per a perseguir corruptes i que, en canvi, es pagui la defensa jurídica de Torra”, ha afegit.

Publicitat

La diputada dels comuns Marta Ribas ha recordat que els “campions” a Espanya en corrupció han estat els populars i que a Catalunya ha estat Convergència i Unió qui ha encapçalat el rànquing de campions. Amb tot, ha advertit els taronges que “no ajuda al debat” que centrin les males praxis només en els independentistes. També ha criticat que JxCat i ERC hagin presentat propostes de resolució “massa light” pensades només “per passar el tràngol”.

El diputat d’ERC Jordi Orobitg ha titllat el debat impulsat per Ciutadans de “supremacista” en considerar que la qüestió de fons és insinuar que a Catalunya la societat és “corrupta”. “Sembla que la corrupció és cosa dels que només se senten catalans i més enllà d’una supremacia insultant, aquest discurs resulta estigmatitzant”, ha argumentat el diputat, que ha criticat la formació taronja per plantejar només aquest debat al Parlament i anar després de la mà del PP en governs regionals o començar a plantejar una llista conjunta per als pròxims comicis.

Et pot interessar  Ciudadanos, de fracàs en fracàs fins a la seva liquidació

Per part de la CUP, la diputada Natàlia Sànchez creu que aquest ple és un “mer tràmit” després que la cambra ja hagi aprovat “centenars de mesures contra la corrupció”, moltes de les quals ja s’havien presentat en ocasions anteriors –com el mateix Pacte contra la Corrupció que els anticapitalistes reclamen ara desplegar. Els cupaires han recordat a Cs que si el Govern no fa la feina això no converteix tot el moviment independentista en corrupte. A més, ha criticat que “s’omplin la boca parlant de corrupció” i en canvi no tinguin “cap mania” per a intentar “salvar els mobles electorals amb una llista amb el PP”.

La diputada del PP Esperanza García ha considerat “urgent i necessari” impulsar la redefinició de l’Oficina Antifrau, després de definir la corrupció com “un caldo de cultiu que centra les bases d’una tirania”. La representant del partit ha destacat l’oportunitat del debat per “eradicar les pràctiques corruptes de membres actuals de Convergència”. García també ha retret als comuns que no votin a favor de les propostes dels populars, i en canvi que no “els costi gens” aprovar els pressupostos generals.

El diputat Josep Maria Forné (JxCat) ha evitat entrar en els retrets de Cs i s’ha limitat a recordar les males praxis del PP amb qui ara els taronges governen en algunes comunitats. A banda, ha assenyalat “l’apoderament del poble” com una de les eines per combatre la corrupció i ha reivindicat les propostes de solució que aconsegueixin “debilitar el poder per enfortir la transparència”.

Més al marge d’aquest debat, la socialista Rosa Maria Ibarra ha advertit que la corrupció funciona com a “dissolvent” per a la democràcia i ha reclamat eliminar les males praxis a través dels mecanismes proposats al ple. “L’únic que ens queda és implementar les mesures que aprovem”, ha insistit la diputada del PSC-Units, que reclama “harmonitzar” totes les mesures amb un instrument legislatiu que aprovi la cambra.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut