Dimecres, 21 d'abril de 2021 - Edició 1000
La República

El Parlament aprova per unanimitat impulsar un Pacte Nacional contra la corrupció

El ple avala crear una llei de transparència de partits i fundacions per evitar males praxis amb l’oposició de Cs i PPC

Avatar
Agències 07/02/2020
Les enquestes preveuen canvis a l'hemicicle del Parlament.
El Parlament ha aprovat per unanimitat impulsar un Pacte Nacional contra la corrupció, amb la participació dels partits, sindicats, patronals, entitats, món local, Sindicatura de Comptes i Oficina Antifrau. El ple ha donat llum verda així a una proposta de resolució de CatECP, al debat general sobre la corrupció estructural, sistèmica i institucionalitzada a Catalunya. El Parlament també ha donat llum verda a crear una llei de transparència de partits i fundacions per evitar casos de males praxis. Es tracta d’una proposta de resolució d’ERC, que ha rebut els vots a favor de JxCat, republicans, CatECP i CUP, l’abstenció del PSC, i els vots en contra de Cs i PPC. La diputada Noemi de la Calle (Cs) hi ha votat a favor.
El ple també ha aprovat que el Govern insti la CCMA a “complir” amb el rigor informatiu en les aparicions mediàtiques de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, amb l’abstenció de JxCat i del diputat d’ERC Toni Castellà (Demòcrates). La votació ha rebut els vots a favor de tota la resta de la cambra (97).

La cambra ha donat llum verda a una proposta de resolució conjunta de JxCat i ERC que considera “imprescindible” corregir el “biaix ideològic” de la cúpula judicial de l’Estat. La votació ha rebut els vots a favor del bloc sobiranista, i l’oposició de Cs, PSC-Units i PPC.

El ple també ha aprovat la proposta de resolució de JxCat que denuncia la “manca d’independència i imparcialitat” del Consell General del Poder Judicial en l’exercici de les seves competències i els seus intents “d’ingerència” en el poder executiu. JxCat, ERC i CUP-CC hi han votat a favor, CatECP s’hi ha abstingut i Cs, PSC-Units i PPC hi han votat en contra.

Per altra banda, el ple ha tombat la proposta de la resolució de la CUP-CC que instava el Govern a crear, en un període de 60 dies màxim, un òrgan independent contra la corrupció i el frau que reti comptes al Parlament. La votació només ha rebut els vots a favor de PSC-Units i CatECP, i els vots en contra de JxCat i ERC. Cs i PPC s’hi han abstingut.

La majoria del Parlament també ha votat en contra de la proposta de resolució de Cs -el grup sol·licitant del debat sobre la corrupció- on pretenia que el ple declarés que Pujol ha de reintegrar a l’erari públic les quantitats “defraudades” a l’Agència Tributària, renunciant al benefici de la prescripció. JxCat, ERC, CatECP, PSC i CUP-CC hi han votat en contra, i Cs i PPC ho han fet a favor.