Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

Ciudadanos deixen clar quina mena de polítics són: posen bastons a les rodes perquè s’investiguin delictes de lesa humanitat

Bal diu que si no retiren l’esmena a la Llei d’amnistia, votaran en contra el projecte de Llei de memòria democràtica, malgrat que els socialistes afirmen que aquesta esmena “no canvia res” en la investigació dels crims del franquisme

Agències 18/11/2021

Cs ha avisat el Gobierno que no negociarà el projecte de llei de memòria democràtica si manté l’esmena sobre la llei d’amnistia de 1977. L’esmena de PSOE i Unides Podem indica que aquesta llei s’haurà d’aplicar conforme al dret internacional que estableix que “els crims de guerra, de lesa humanitat, genocidi i tortura” són “imprescriptibles i no amnistiables”.

Els socialistes afirmen que l’única cosa que fa l’esmena és “ratificar” la llei d’amnistia i no “canvia res” en la investigació de crims del franquisme. El portaveu de Cs, Edmundo Bal, ha afirmat que és una esmena “absurda”, amb “biaix partidista” que només pretén “revisar la Transició espanyola”.

“És totalment inadmissible”, ha dit Bal aquest dijous en roda de premsa. “El que estan fent és una reinterpretació de la llei d’amnistia, que és una pedra angular de l’evolució de la dictadura a la democràcia”, ha afirmat el portaveu del partit liberal.

Bal ha avisat que es tracta d’una “línia vermella” per a Cs i ha advertit que el partit liberal “no seurà a negociar mentre no es retiri” aquesta esmena que veu un “atac frontal i directe a la llei d’amnistia”.

En cas que l’executiu espanyol no la retiri, Cs votarà en contra de la llei de memòria democràtica “amb les dues mans”, ha afirmat Bal.