Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Capella demana una reunió urgent amb la ministra Sánchez per abordar el traspàs integral de Rodalies

La consellera insta de nou el govern espanyol a fixar un calendari per a la signatura dels convenis acordats al juliol

|

- Publicitat -

La consellera de Territori, Ester Capella, ha enviat aquest dilluns al matí la carta a la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, per reclamar-li una reunió urgent per abordar el traspàs integral de Rodalies, després que aquests dos mesos d’estiu, ha assegurat, s’hagin registrat 26 incidències en 60 dies. Una de les més destacades va ser el descarrilament d’un Talgo a Sitges el 15 d’agost i que va perjudicar uns 65.000 viatgers. En la carta, Capella també insisteix al govern espanyol que fixi un “calendari cert” sobre l’execució dels convenis d’encomana de gestió de diverses infraestructures després de l’acord del juliol passat i que formen part de l’acord dels PGE del 2023.

Concretament, Capella exigeix que en la trobada amb la ministra s’avanci cap a un traspàs integral “en totes les seves variables”, és a dir, en la infraestructura, el material mòbil, els recursos humans i les inversions a realitzar, així com en les mesures per fer front a les “reiterades alteracions del servei”, segons exposa.

Publicitat

La consellera assenyala que les incidències registrades aquest juliol i agost estan relacionades amb el subministrament elèctric, les avaries tècniques de trens, fallades en el sistema de senyalització i descarrilaments, com el del Talgo a Sitges el passat 15 d’agost “provocant la demora de 562 trens i la supressió de 267 més, amb retards acumulats de 8.079 minuts i perjudicant unes 65.000 persones”.

Aquestes incidències, sumades a les obres en curs, fan que els usuaris acumulin “enuig i amoïnament per no poder confiar en el transport públic per garantir el seu dret fonamental a al mobilitat”, es queixa.

Capella, al mateix temps, reclama més “capacitat de resposta” i que aquesta sigui “suficient” en el desplegament de serveis alternatius per als passatgers que es vegin afectats per les incidències com la de Sitges, on alguns viatgers van esperar durant hores poder pujar a un autobús a Vilanova i la Geltrú i Castelldefels. Aquest transport alternatiu, afegeix, cal que sigui assumit pel Ministeri quan l’origen de les afectacions es trobi en la infraestructura o en els trens.

Et pot interessar  Capella afirma que el Govern “ja ha superat” la xifra prevista d’impulsar 10.000 pisos de lloguer social

En la carta, la consellera de Territori avança a la ministra que també li exigirà un “calendari cert” sobre l’execució de les encomanes de gestió acordades en els pressupostos Generals de l’Estat d’aquest any i que es van plasmar en els protocols signats al juliol. Entre d’altres, hi ha el Conveni Maresme, el Conveni Eix Pirinenc 260, els dels Intercanviadors, el de l’AP7 i AP2 i el de la Ronda nord, tot i que en aquest cas les dues parts es van donar un termini de quatre mesos.

D’altra banda, Capella també emplaça el govern espanyol a donar una “resposta àgil i adequada” en diverses accions en matèria d’habitatge, com l’aplicació “immediata” de la regulació dels preus dels lloguers un cop la Generalitat ja ha traslladat la llista d’àrees tenses, aturar els desnonaments, assegurar els Fons NGEU per valor de 2.000 milions d’euros i la cessió de 1.500 habitatges de la Sareb, entre d’altres.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut