Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Calbot de Giró a Moreno: “És per això que alguns volem marxar d’Espanya com més aviat millor”

|

- Publicitat -

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha reaccionat amb contundència a les declaracions del president d’Andalusia, Juan Moreno Bonilla, després que aquest “convidés” els empresaris catalans a tributar a Andalusia. “A més aquí no ens independitzarem mai, perquè som una orgullosa part d’Espanya”, va afirmar Moreno entre aplaudiments.

Giró ha constat que aquesta provocació és  una “mostra” de la voluntat “d’afeblir” Catalunya. “És per això que alguns volem marxar d’Espanya com més aviat millor”, ha replicat. El conseller ha assegurat que Andalusia “es pot permetre” fer rebaixes fiscals perquè el model de finançament nacional li és favorable. “Catalunya és una comunitat que redistribueix cap a la resta de territoris, i Andalusia és receptora”, ha reivindicat el titular d’Economia.

Publicitat

Catalunya, de les que més recapta i menys rep

En aquesta línia, Giró ha assegurat que “mai faria una proposta” com la de Moreno Bonilla, “ni el fons ni en les formes”. Segons el conseller, “només” un model de finançament “just” permetria plantejar una reforma de l’impost de patrimoni a Catalunya. Tanmateix, ha insistit que, en cas que el país es pogués permetre aquest tipus de rebaixa fiscal, no faria d’aquest fet “una bandera per convidar els empresaris andalusos” a tributar a Catalunya.

Giró ha defensat que Andalusia “recapta molt poc” amb l’impost de patrimoni, uns 93 milions d’euros enfront dels 543 milions que recapta el Govern amb aquest tribut. En la mateixa línia, ha lamentat que Catalunya sigui la segona comunitat autònoma que més diners recapta dels seus ciutadans en forma d’impostos, mentre que és la desena en nombre de recursos totals que rep per part de l’Estat. “Arrosseguem un dèficit fiscal de 20.200 milions d’euros, diners que se’n van i no tornen, i, a més, l’Estat pressuposta inversions per sota del nostre pes”, ha criticat Giró.

Desè aniversari de la fundació d’Infraestructures.cat

El titular d’Economia ha fet aquestes declaracions en el marc de la celebració del desè aniversari de la fundació d’Infraestructures.cat, celebrat al Palau Reial de Pedralbes, i on també ha reivindicat la “necessitat” de què Catalunya gestioni els seus propis recursos per invertir en infraestructures.

En aquest sentit, Giró ha afirmat que l’Estat té una política d’infraestructures que tendeix a ser “visionària, en lloc de realista” amb les necessitats de la població. “Espanya té la segona xarxa d’alta velocitat més gran del món, amb ramals dolorosament infrautilitzats, però els ciutadans de Catalunya no poden tenir el servei de Rodalies que es mereixen”, ha mantingut el conseller.

Giró també ha denunciat la quantitat “d’autovies buides i d’autopistes rescatades” que hi ha a l’Estat, així com els aeroports i ports esportius en desús. “Mentrestant, a Catalunya no podem arribar on voldríem perquè no disposem dels recursos per desenvolupar les infraestructures que necessitem”, ha lamentat, a la vegada que ha enviat una “felicitació” als treballadors d’Infraestructures.cat “per arribar tan lluny amb mitjans tan justos”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut