Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Budó contesta la flagrant manipulació d’El Periódico sobre les obres públiques

El Govern no ha pogut suspendre els contractes d’obres públiques fins ara per culpa del decret imposat a Madrid

Redacció
Redacció 27/03/2020
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa a Palau de l'11 de febrer de 2020

El Govern ha acordat aquest divendres suspendre totes les obres en curs contractades per la Generalitat i pel seu sector públic durant la vigència de l’estat d’alarma. L’executiu vol “afavorir el màxim compliment de les mesures aprovades” contra la covid-19 i “garantir la seguretat i la protecció dels treballadors de la construcció”. Queden excloses les obres qualificades d’emergència, bàsiques o estratègiques, o estrictament necessàries per a l’adequat funcionament de l’administració. La suspensió té efectes l’endemà de la publicació en el DOGC sense que calgui notificar directament el contractista. Amb tot, el text insta al contractista a realitzar les actuacions oportunes que garanteixin la conservació i seguretat de les obres. En aquest sentit, Budó ha contestat un article que va publicar la premsa unionista d’El Periódico, que titllaven el Govern d’irresponsable per no haver suspès les obres, i Budó aclareix que han hagut de “revisar la normativa i adaptar-la per culpa del Decret” que han fet a Madrid.

Aquesta decisió, presa en el consell executiu extraordinari d’aquest divendres, s’empara en l’article 208.1 de la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic, amb els efectes que inclou pel que fa al règim d’indemnitzacions, que permet acordar la suspensió dels contractes públics a banda del que preveu específicament i com a mesura extraordinària el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març.

Finalment, el que es preveu en aquest acord no serà d’aplicació per a les obres que ja es van suspendre a petició dels mateixos contractistes, en el marc Decret llei 7/2020, de 17 de març, de mesures urgents en matèria de contractació pública, de salut i gestió de residus sanitaris, de transparència, de transport públic i en matèria tributària i econòmica, modificat pel Decret llei 8/2020, de 24 de març.