Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Borrell admet que “no és fàcil” que el seu pensament en política exterior convenci “una majoria” a l’Eurocambra

|

- Publicitat -

El ministre d’Exteriors espanyol i candidat a dirigir la diplomàcia de la Unió Europea, Josep Borrell, ha admès que defensar una política exterior davant l’Eurocambra sense “falsejar” el seu pensament i que “alhora” convenci una majoria dels eurodiputats “no és fàcil”. Borrell va ser escollit pels estats per ocupar el càrrec d’Alt Representant de la UE, però necessita el suport del Parlament Europeu per assumir el mandat. Borrell pronostica que la seva visió sobre Kosovo, Palestina o Veneçuela pot ser “objecte de certa polèmica per la posició d’Espanya”. “No puc dir el contrari del que penso i defensaré el meu pensament en política exterior”, ha remarcat.

En una roda de premsa a Brussel·les després de reunir-se amb els seus homòlegs, Borrell ha recordat que s’enfronta a “una dificultat major” que la candidata a presidir la Comissió Europea perquè ell necessita el suport de dues terceres parts de l’hemicicle i no la meitat més un eurodiputat. “Faré tot el possible per aconseguir aquests dos terços”, ha promès el ministre en funcions que haurà de passar una sessió de control amb preguntes dels eurodiputats sobre política exterior. “Prepararé l’audiència adequadament, però mai es pot fer content a tothom”, ha avançat.

Publicitat

Controvèrsies

De cara a aquesta sessió que s’hauria de celebrar després de l’estiu, Borrell també intentarà “dissipar algunes anècdotes com la dels famosos indígenes nord-americans” explicant el “context” de les seves declaracions per “evitar les simplificacions abusives”.

A més, durant l’atenció als mitjans d’aquest dilluns ha recordat la polèmica per unes declaracions on alertava que Rússia podria tornar a ser una “amenaça” per a Europa i ha explicat que recentment va fer “broma” amb el ministre d’exteriors rus Serguéi Lavrov al respecte. “L’altre dia em va preguntar si encara el considerava enemic seu en to bromista”, ha assegurat.

Comparació de Xipre amb Gibraltar

Preguntat sobre la possibilitat d’imposar sancions a Turquia per les perforacions de gas a la costa xipriota, Borrell ha comparat el conflicte territorial a l’illa amb la situació d’Espanya amb el penyal. “És similar al que ens passa a nosaltres amb Gibraltar”, ha dit.

La República de Xipre és un estat de la UE però només controla el sud de l’illa, el nord està sota el control de la República Turca de Xipre del Nord.

Votació presidència CE

Abans d’enfrontar-se a aquest procés, primer s’ha de confirmar la candidatura d’Ursula Von der Leyen com a presidenta de la Comissió Europea. Un pas que, segons Borrell, no està encara assegurat. “Espero que surti bé, però tothom comparteix certa inquietud”, ha dit el ministre espanyol un dia abans de la votació a l’Eurocambra.

En aquest sentit, Borrell ha assegurat que “seria difícil que el grup socialista no donés suport” a Von der Leyen després de veure la carta que ha enviat aquesta amb compromisos polítics, entre ells vigilar l’estat de dret a tots els països de la UE. “Si no ho fes, seria per raons diferents del contingut de la seva proposta”, ha avisat. A més, Borrell ha destacat “l’acreditat europeisme” de l’alemanya.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut