Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Borrell admet que el republicanisme està guanyant la batalla exterior

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha admès aquest dimarts que la imatge internacional de l’Estat espanyol està “seriosament danyada sobretot a Europa i el món anglosaxó” per la “propaganda” del […]

Avatar
Agències 18/09/2018
El ministre d'Exteriors, Josep Borrell

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha admès aquest dimarts que la imatge internacional de l’Estat espanyol està “seriosament danyada sobretot a Europa i el món anglosaxó” per la “propaganda” del “moviment independentista català amb el suport actiu de les institucions de la Generalitat”, fet que ha obligat el seu ministeri a “dedicar part del seu temps i energia a corregir aquest missatge i recompondre la nostra imatge”.

“Ho estem fent, perquè és part de les obligacions d’un ministre d’Exteriors enfrontar-se a la imatge del seu país al món quan està seriosament danyada”, ha dit, “però estem tenint algun èxit, i els asseguro que l’Estat no perdrà aquest combat”. Com a exemple ha afirmat que el secretari general del Consell d’Europa ha donat suport a la posició del govern espanyol i la separació de poders a l’Estat.

En tot cas ha afirmat que haurà de “seguir dedicant esforços a aquest tema” perquè “per a un país l’amenaça de secessió d’una part important del seu territori i la seva economia és quelcom que ha de preocupar la seva política exterior”.

Borrell anuncia que l’Estat recorrerà “en els pròxims dies” la reobertura de les “ambaixades” de la Generalitat

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha anunciat també que el seu executiu recorrerà “en els pròxims dies” contra la reobertura de les “ambaixades” de la Generalitat tancades pel govern espanyol durant l’aplicació del 155, perquè considera que el Govern “no ha complert amb els procediments legals en vigor”. Segons Borrell, “la decisió” de presentar el recurs “esta presa” i els serveis jurídics de l’Estat “estan treballant per fer-ho bé”. Amb tot, ha afirmat que darrere aquest recurs només hi ha “un pur problema de procediment” i el govern espanyol “no té més remei que fer-ho així”.

El Govern, al seu torn, insisteix que reobrirà les delegacions a l’estranger tot i el recurs anunciat per Borrell. Fonts del departament dirigit per Ernest Maragall han assegurat que per ara el calendari de reobertura es manté. Així, la primera oficina que tornarà a entrar en funcionament després de mesos tancada arran del 155 serà la de Berlín. De fet, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència la reobrirà aquest dimecres, com ja havia anunciat fa dies en informar del viatge a Alemanya. Després de Berlín, la següent que reobrirà serà la de Londres, el proper dijous 27 de setembre.
Les mateixes fonts han indicat que per ara tot va endavant i que quan el govern de Pedro Sánchez presenti el recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’analitzarà la situació.