Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Borràs fa un pas endavant per recuperar la catalanitat del Parlament

La presidenta de la cambra aconsegueix que els lletrats hagin d’escriure “Parlament” i “Generalitat de Catalunya” en documents en castellà adreçats a institucions espanyoles

Redacció 24/05/2021
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, es dirigeix a la primera reunió de la Mesa amb la vicepresidenta de la cambra Anna Caula i els dos secretaris Ruben Wagensberg i Jaume Alonso Cuevillas. Imatge del 16 de març del 2021. Horitzontal.

La presidenta del Parlament, a banda de mantenir a ratlla l’unionisme i l’extrema dreta, també ha signat una petita victòria pe recuperar la catalanitat a una institució com és la Cambra Catalana. Unes informacions del diari El Món expliquen que Laura Borràs ha guanyat la batalla per escriure termes com “Generalitat” o “Parlament” en català encara que sigui en documents en castellà que els lletrats hagin d’enviar a les institucions espanyoles. Així, no es permetrà que s’escrigui “Generalidad” o “Parlamento” encara que la redacció sigui en la llengua castellana.

El que pot semblar una ximpleria ha acabat sent un maldecap important i unes negociacions que han durat més de cinc setmanes per aconseguir-ho. Tal com explica El Món, quan Borràs va veure que el nom de les institucions apareixia en castellà, va argumentar que aquests termes eren “prou intel·ligibles a Madrid i a la República Popular de la Xina”, però els lletrats es van negar a complir l’ordre “perquè sempre s’havia fet així”. Tot plegat, va desembocar en un seguit de reunions amb els serveis lingüístics on les excuses per no acceptar la proposta de Borràs resultaven cada cop més surrealistes. Finalment, una setmana abans del ple d’investidura, Borràs va aconseguir el canvi a través d’un ultimàtum.