Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

Bombers per la República detalla la negativa del Gobierno per demanar recursos a França per l’incendi de Llançà

El col·lectiu creu que la decisió es va prendre “sense conèixer de primera mà l’operativitat de l’extinció i el desenvolupament de l’incendi”

Àlex Huguet 20/07/2021
Pla mitjà d'un bomber remullant una zona afcetada l'incendi de Llançà aquest diumenge 18 de juliol de 2021. (Horitzontal)

La sectorial de Bombers de l’ANC, Bombers per la República, ha explicat amb detall tot el procés que va portar el Gobierno d’Espanya a negar-se a demanar ajuda i recursos a l’estat francès per apagar més ràpidament l’incendi del Cap de Creus que va afectar els municipis de Llançà, el Port de la Selva i la Selva de Mar.

En un extens fil a Twitter, Bombers per la República explica l’existència del Projecte COOPEREM, que signen els Bombers de la Generalitat i el servei d’Incendis i de Socors de Pirineus Orientals per aconseguir “ajuda transfronterera ràpida, eficaç i segura en emergències”. Però llavors entra en joc la tossuderia de l’estat, ja que malgrat que els Bombers dels Pirineus van informar que tenien aparells a poca distància i disponibles, Espanya va decidir “no demanar ajuda externa”, i el ministeri de Transició Ecològica s’ha excusat explicant que ja van enviar 11 mitjans aeris interns, i no van veure oportú demanar ajuda a França.

Per tant, tal com expliquen els BxR, “L’estat espanyol no va denegar l’ajuda dels Bombers de la Generalitat a l’incendi forestal del Cap de Creus, ja que va aportar els seus propis mitjans aeris, però sí que va denegar la petició d’ajuda dels Bombers de la Generalitat als bombers dels Pirineus Orientals”. “Espanya decideix i mana sobre Catalunya. Fins quan?”, es pregunta el col·lectiu.