Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Bolaños “respecta” la decisió de l’advocat del TJUE sobre Puigdemont però recorda que no tindrà efectes pràctics

El ministre de Justícia no es pronuncia sobre la segona onada d'exiliats independentistes

|

- Publicitat -

El ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, ha assegurat que el seu executiu veu amb el “màxim respecte” el procediment sobre que es tramita al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre l’acta d’eurodiputat de l’expresident Carles Puigdemont, però ha recordat que la decisió favorable a Puigdemont de l’advocat general del tribunal “no tindrà efectes pràctics” perquè l’expresident ja va recuperar la seva acta. Bolaños ha esquivat una pregunta sobre la segona onada d’exiliats independentistes fruit de les imputacions per terrorisme per part del jutge Manuel García-Castellón, i s’ha limitat a recordar que el seu govern aposta pel diàleg i els acords.

Tot plegat després que aquest dijous l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha donat a conèixer que és partidari d’anul·lar la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de juliol del 2022 que va declarar inadmissible el recurs de Puigdemont i de Toni Comín contra la decisió inicial del Parlament Europeu de no donar-los l’escó el 2019.

Publicitat

En un missatge a X, Puigdemont ha afirmat que si el TJUE acaba adoptant el criteri de l’advocat general “algú haurà de donar explicacions per haver violat els drets fonamentals dels electors europeus fent un ús partidista de les institucions de la Unió com és ell Parlament Europeu”.

En una roda de premsa on ha estat preguntat per aquesta qüestió, Bolaños ha expressat el “respecte” del seu executiu pel procediment que es cursa al TJUE. “Avui s’ha conegut un pas més, que són les conclusions de l’advocat general, i que són coincidents amb la jurisprudència del TJUE durant els últims anys”, ha dit.

Et pot interessar  La Moncloa tanca la porta a la proposta de referèndum d'Aragonès

Però segons Bolaños, “sigui quin sigui el resultat final aquest procediment no tindrà efectes pràctics”, perquè “la realitat és que el Parlament Europeu ja va reconèixer l’acta de diputat a Puigdemont”, i per tant “aquest procediment, sigui quin sigui el resultat, no tindrà efectes pràctics”.

Pel que fa a la segona onada d’independentistes investigats per l’Audiència Nacional per la seva vinculació al Tsunami Democràtic, amb imputacions de terrorisme per part del jutge Manuel García-Castellón, Bolaños ha afirmat que “l’important” és que “la política” del seu govern permet que els conflictes polítics es resolguin amb “diàleg, acords” i “essent conscients que cal seure per arribar a grans acords transversals” on “se senti representada la ciutadania catalana”.

En aquest marc, ha aprofitat per assegurar que a les eleccions del 12 de maig els catalans tindran l’oportunitat de “votar pel futur, pels acords, pels pactes i l’entesa” o fer-ho “pel passat”. “Estic convençut que votaran pel futur”, ha afirmat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut