Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Bolaños opta per l’alarmisme i diu a Junts i PP que tombar els decrets anticrisi provocarà l’encariment de la llum o dels aliments

"Avui no pot ser el dia en què el Congrés torni a aprovar retallades socials", alerta el ministre

|

- Publicitat -

El ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, ha recordat aquest dimecres als partits contraris a la convalidació dels decrets llei anticrisi que avui votarà el Congrés que tombar-los repercutirà, directament, en la factura de la llum, el preu dels aliments bàsics o les pensions. “Quan arribi el moment de votar els demano que pensin en les persones que estem representant, i no en interessos partidistes”, ha assegurat. “Avui no pot ser el dia en què el Congrés torni a aprovar retallades socials com fa més de cinc anys. No és el que vol la societat”, ha agregat en un ple on l’executiu no té assegurats els vots per tirar endavant les seves iniciatives per les negatives de Junts o el PP.

“Cada pensionista que els va votar està mirant perquè amb el seu vot decideixen si s’actualitza i s’apuja la seva pensió, o si li congelen. Els demano que seguim al camí de la protecció social, el creixement econòmic i la justícia”, ha resumit Bolaños.

Publicitat

Paral·lelament, el ministre ha advertit que la població “es juga molt” en la convalidació dels decrets llei anticrisi. En aquest sentit, ha alertat que si les propostes de l’executiu no reiterat endavant, demà mateix decauran també mesures com els descomptes al transport públic. “Demano que entenguin la importància que tenen el vot que emetran avui per milions de ciutadans i empreses”, ha asseverat dirigint-se a la Cambra.

Segons Bolaños, cal evitar “politiqueries que ningú entén” i fer coses “útils” en favor de les famílies i el teixit productiu. El ministre, que ha defensat davant la cambra el decret multitemàtic de justícia, funció pública, règim local i mecenatge, ha recordat que també és “urgent” validar aquesta reforma per accedir als fons Next Generation de la Unió Europea, concretament, 10.000 milions d’euros.

“Parlem de milers de milions d’euros que estan convertint Espanya en un país més avançat i just”, ha recordat. A parer de Bolaños, Espanya ha sigut felicitada per l’execució i la distribució d’aquests recursos per sortit de la crisi de la pandèmia. En el cas del decret de justícia -el primer del debat extraordinari celebrat avui al Senat, que ha acollit la sessió del Congrés- ha assegurat que permetrà agilitzar els tràmits judicials i millorar la coordinació entre jutjats, registres o notaris.

Et pot interessar  Puigdemont desafia Sánchez: "Nosaltres sortim plorats de casa perquè coneixem la justícia espanyola"

El PP diu que Junts negocia en un “despatx fosc”

El diputat popular Pere Lluís Huguet ha lamentat que Junts no hagi intervingut al debat per fixar la seva posició sobre el primer decret llei. “Deuen estar negociant en algun despatx fosc. Els espanyols seran conscients avui de qui governa de veritat en aquest país”, ha criticat. A parer seu, bona part de les mesures que inclou la norma sobre la reforma de la justícia no són “urgents”, de manera que no s’haurien de tramitar com un reial decret. Finalment, ha qualificat de “nyap” la proposta de reforma i ha acusat el govern espanyol de no dialogar el text amb el sector judicial.

ERC demana no legislar amb decrets

La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha alertat que el sistema de legislació via “decret llei” no els agrada. Tot i que ha admès que en aquesta ocasió potser si preval el criteri d’urgència, la decisió d’ajuntar aspectes tan diversos en un únic text dificulta posicionar-s’hi a favor. “Siguin conscients que els grups parlamentaris no estem al seu servei”, ha assegurat.

Podem diu que el govern ha de buscar suports

La diputada de Podem Martina Velarde ha dit que els decrets llei no es poden convertir en “un costum”. “La responsabilitat d’aquest govern és buscar suports, reunir-se, dialogar i arribar a acords, cosa que no ha passat, i no ho dic per aquest decret”, ha lamentat. El partit de Ione Belarra, que també ha exposat la seva distància amb part de les propostes del govern, ha agregat que cal negociar amb tots els grups de la majoria parlamentària de la investidura.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut