Dilluns, 28 de novembre de 2022 - Edició 1586
La República

Bolaños admet que el Gobierno ven fum amb l’esmena a la llei de memòria democràtica: “No canvia res”

El ministre de Presidència diu que es podrà fer exactament el mateix que des de 2002 en la investigació de crims franquistes

Agències 18/11/2021
El ministre de Presidència, Félix Bolaños, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el 20-07-21

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha admès que l’esmena al projecte de llei de memòria democràtica “no canvia res” en la investigació de crims del franquisme. És a dir, el Gobierno ven fum altre cop i celebra un èxit relatiu. “Cap canvi, el que es podrà fer quan entri en vigor la llei és exactament el mateix que ja es pot fer des de 2002”, ha dit Bolaños aquest dijous al matí en una entrevista a Onda Cero.

Bolaños ha argumentat que l’esmena registrada conjuntament per PSOE i Unidas Podemos el que fa és “ratificar la vigència de la llei d’amnistia” de 1977, que és la norma que ha impedit jutjar crims franquistes. L’esmena indica que aquesta llei s’haurà d’aplicar conforme al dret internacional que estableix que “els crims de guerra, de lesa humanitat, genocidi i tortura” són “imprescriptibles i no amnistiables” .

Bolaños ha dit que l’únic que implica aquesta esmena és una ratificació de la situació vigent des de 2002, quan Espanya va subscriure l’Estatut de Roma. “Des d’aquell moment, s’aplica la llei d’amnistia i els tractats internacionals. L’esmena fa valdre ambdues circumstàncies”, ha explicat.

El ministre ha admès que això no implica cap canvi pel que fa a la possibilitat de jutjar crims franquistes. “Aquesta legislació no pot tocar la legislació penal”, ja que “no és una llei orgànica” i, a més, “les lleis penals no poden ser retroactives”, ha afirmat.

Per tant, amb la iniciativa dels dos socis de coalició “la situació no canvia” i és “exactament la mateixa que des de 2002”. Això està lluny del que demanen partits necessaris per aprovar la norma, com ERC. Bolaños ha admès converses amb Cs sobre la llei de memòria democràtica.